‘Bandićevi stanovi’ skuplji od ‘Čačićevih’

ZAGREB - Zagrebački model stanogradnje, 6000 takozvanih Bandićevih stanova, uskoro se počinje graditi u Sesvetama, Novom Zagrebu, Žitnjaku i Borovju, a cijena kvadrata stajat će navodno čak 1250 eura.



Iako je gradonačelnik Bandić prije godinu dana najavljivao da će zagrebački model stanogradnje biti jeftiniji od POS-a, iz upućenog izvora saznajemo da će cijena stanova u Sesvetama, Podbrežju, Borovju i Žitnjaku biti čak 30 posto veća od maksimalnih 910 eura u tzv. Čačićevim stanovima.



Gradonačelnik Bandić danas je najavio da će za deset dana započeti gradnja prema zagrebačkom modelu POS-a u Donjem Jarku u Sesvetama, a glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Kata Gojević rekla je da je Grad otkupio potrebnu dokumentaciju za POS Sesvete.



- Umjesto POS-a Grad će u Sesvetama graditi svoj model stanogradnje, a svu potrebnu dokumentaciju u Sesvetama otkupili su za 77 milijuna kuna - rekla je glasnogovornica Kata Gojević. Osim Sesveta, koje će uglavnom graditi Industrogradnja, pročelnik Gradskog ureda za strategiju i planiranje Slavko Dakić najavljuje skori početak gradnje na još četiri lokacije.



- U tijeku su urbanistički natječaji za zagrebački model stanogradnje na Žitnjaku i dvije lokacije na Borovju, a u srijedu su proglašeni pobjednici natječaja za Podbrežje u Novom Zagrebu - rekao je Dakić, napomenuvši kako će se u Podbrežju sredinom iduće godine počet graditi između 2000 i 2500 stanova.



- Ne želim otkrivati detalje zagrebačkog modela stanogradnje jer će za tjedan dana biti održana presica na kojoj će biti prezentirane sve pogodnosti tih stanova - dodao je Dakić. Prema prijašnjim saznanjima “Bandićevi stanovi” se neće smjeti prodavati, imat će kamatu od 5,25 posto, kvadrat će stajati oko 1200 eura, a moći će se i unajmljivati po povoljnijoj cijeni. Navodno će oko 6000 novih ZMS-a stanova imati mogućnost smanjivanja kamatne stope od 0,4 posto, ukoliko obitelj dobije dijete.



Hrvoje Bakran, jedan od autora prvonagrađenog urbanističkog rada za UPU Podbrežje kaže kako će “Bandićevi stanovi” biti oplemenjeni zelenilom te brojnim vrtićima, školama i igralištima za djecu.



- Osim zgrada s oko 2500 stanova, od kojih će svaka zgrada imati svoj park i voćnjak, osmislili smo i poslovni neboder sa 19 etaža, a smatram da će time obližnji Siget i cijeli Novi Zagreb postati sasvim novi kvartovi s mnoštvom kulturnih sadržaja - rekao je Hrvoje Bakran iz ureda Urbane tehnike. On je sa svojim uredom Urbane tehnike dobio 100.000 kuna, kao i arhitekti Tea Horvat i Radovan Šobat iz Log-Urbisa, koji su također dobili prvu nagradu za UPU Podbrežje.




Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:13