‘Pametna’ kartica uskoro će se uvesti u tramvaje?

Hrvatska tvrtka Jakino predstavila se Eco Cardom, prvom beskontaktnom biorazgradivom pametnom karticom na svijetu, na prošlotjednom svjetskom sajmu Cartes održanom u Parizu.



Eco Card je rezultat dvogodišnjeg istraživanja hrvatske tvrtke Jakino i američke Cortec, a kartica u čiji razvoj je do sada uloženo 350.000 eura patentirana je u SAD-u.

Glavna prednost ove kartice je njezina biorazgradivost jer je 70 posto izrađena od prirodnih sirovina, a ostatak koji je umjetnog podrijetla također se razgrađuje, i to za 10 tjedana. Direktor tvrtke Jakino Đani Bodlović jednu takvu karticu nosi u svom džepu već šest mjeseci te kaže kako je ona ostala nepromijenjena.



- Koliko god dugo nosili karticu u džepu, ona se normalno ponaša, ali kada se nađe u vlažnom okolišu, bakterijama ili nedostatku kisika, tj. uvjetima sličnima kompostu, za pet tjedana počinje se razgrađivati - rekao je Đani Bodlović.



Zanimanje za razgradivu karticu na sajmu u Parizu pokazala je i najveća svjetska tvrtka u proizvodnji smart-kartica Gemalto te poznate kartičarske kuće Visa i Mastercard, ali interesenata ima i na domaćem tržištu. Prema riječina Đanija Bodlovića, uskoro bi se u zagrebačkom javnom prijevozu mogle koristiti upravo ove kartice, a vode se pregovori i za nove zdravstvene iskaznice. - Gradonačelnik Bandić upoznat je s našim proizvodom te u Gradu apsolutno podupiru upotrebu modernih i ekoloških proizvoda.

Budući da je ova kartica najpogodnija za jednokratnu primjenu, odlično će se uklopiti u potrebe javnog gradskog prijevoza, a idealna je i za nove zdravstvene iskaznice - izjavio je direktor Bodlović.



U Jakinu do kraja godine planiraju proizvesti 20.000 kartica, a komercijalne količine bit će dostupne u prvom kvartalu iduće godine. Kartica se razvijala i uzorci su proizvedeni u Hrvatskoj, ali će se daljnja proizvodnja odvijati u Bugarskoj i Tajvanu.



- Naš cilj je da kartica bude kompetentna PVC karticama. Do sada nismo tražili nikakve državne poticaje, sve smo financirali iz vlastitih sredstava - objasnio je Bodlović.



Biokartica otporna na izlučevine



Eco Card kartica posjeduje i DIN certifikat, koji garantira postojanost prema ljudskim izlučevinama, poput znoja. Đani Bodlović demonstrirao je i otpornost kartice, ubacivši je u čašu s mineralnom vodom.



- Da sam sada ubacio papirnatu karticu u vodu, odmah bi bila neupotrebljiva, a ova je ostala sačuvana - rekao je Bodlović.







Mila Batinica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:50