POTPUNI MAKEOVER

30 milijuna eura za novi Sveti Duh: najmodernija dnevna bolnica u Hrvatskoj imat će opremu vrijednu 50 milijuna kuna

 

Klinička bolnica Sveti Duh uskoro dobiva najmoderniju dnevnu bolnicu u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

O veličini ove investicije najbolje govore brojke. Ukupna vrijednost projekta je vrtoglavih 30 milijuna eura koji će se utrošiti u 23.000 novih kvadratnih metara bolnice, ali i u kompletnu novu medicinsku opremu. Također, prvi put na tom dijelu Zagreba riješit će se i promet u mirovanju jer će podzemna garaža nove bolnice primati čak 477 vozila.

Prvi radovi

Riječ je o projektu koji je prihvaćen još 2008. godine kada je planirano zaokruženje i komplementiranje programa zdravstvene zaštite gradnjom i opremanjem dnevne bolnice na površini od oko 10.000 kvadratnih metara. No, projekt je smjenom poslovodstva Bolnice prekinut 2010. godine, pokrenut je opet 2014. godine, a u svibnju ove godine počeli su prvi radovi.

- Riječ je o zajedničkom projektu osnivača Bolnice Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Upravo zato zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću što je prepoznao i omogućio realizaciju projekta - kaže ravnatelj KB-a Sv. Duh Mladen Bušić.

Paralelno s gradnjom dnevne bolnice, koja je počela u svibnju, uz potporu i suglasnost Ministarstva zdravstva, osigurano je financiranje nabave medicinske opreme za novosagrađenu dnevnu bolnicu u vrijednosti od 50 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna investicija gradnje i opremanja dnevne bolnice vrijedna je oko 30 milijuna eura.

Novi objekt sadržavat će pet tehnoloških cjelina; internistički dio (hematologija, nefrologija, endokrinologija, kardiologija, gastroenterologija) i neurološki dio, kirurški dio s četiri operacijske dvorane (opća kirurgija s otorinolaringologijom, ortopedija i oftalmologija), ginekološki dio za potrebe humane reprodukcije i medicinske potpomognute oplodnje te terapijski dio za potrebe farmakoterapije i fizikalne medicine i rehabilitacije. U dnevnoj bolnici osigurani su i svi potrebni ambulantni specijalistički i dijagnostički kapaciteti potrebni za učinkovito obavljanje djelatnosti dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te kapaciteti bolničke ljekarne i servisnih nezdravstvenih službi.

Dnevni program

Što se tiče same gradnje, za nju je zadužena tvrtka Tehnika koja je posao dobila na javnom međunarodnom natječaju.

- Sada nakon pola godine približavamo se dnu iskopa koji na sjevernoj strani iskopa, na obodu ulice Dunjevac, ima -4 podzemne garaže, a na južnoj strani ima -2 podzemne i 4 nadzemne etaže. Objekt ima 6 etaža i dvije trećine objekta, zbog konfiguracije terena, ukopane su u zemlju i one su podzemna garaža - kaže Bušić i dodaje kako trećinu zauzima zgrada dnevne bolnice.

- Imali smo potrebu napraviti takvu zgradu u kojoj će biti 65 postelja dnevne bolnice uz dnevni program i u njoj će se nalaziti dnevni program svih klinika koje imaju ugovoren dnevni program s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje - napominje Bušić.

To znači, primjerice Klinika za očne bolesti imat će kompletan program operacije katarakte u dnevnoj bolnici, a ne u stacionarnom načinu liječenja. Tu su i brojni drugi zahvati koji se mogu napraviti tako da pacijent dođe ujutro, napravi se dijagnostika, priprema i sam zahvat, a postoperativni tijek dopušta da se pacijent isti dan otpusti kući. Dakle, sve što se može napraviti u jednom danu i nosi šifru kirurgije dnevne bolnice HZZO-a radi se u dnevnoj bolnici.

- Prednost je u tome što pacijent dobije kompletnu uslugu, napravi se zahvat i završi se liječenje i ide kući. Bolnici se smanjuju troškovi boravka, održavanja infrastrukture zgrade (režije...), a za pacijenta je najveći mogući benefit da se odmara i oporavlja u vlastitom domu. Na taj način sprečavaju se bolničke infekcije, utrošak antibiotika, prije se vraća na posao - objašnjava ravnatelj.

Kao veliku novost Bušić navodi i najveći prostor za umjetnu oplodnju u Hrvatskoj. Na više od 600 četvornih metara bit će smještena IVF na jednom mjestu.

Uprava u baraci

- Znači kompletna dijagnostika, obrada i liječenje na jednom mjestu i to je jedan doprinos Sv. Duha i Grada Zagreba pronatalitetnoj politici kakva se propagira u Hrvatskoj - kaže Bušić.

Na parceli na kojoj se sada gradi, koja ima oko 10.000 kvadrata, a do sada je u jednom manjem dijelu bio je parking, zelenilo i stara montažna baraka. Baraku je tvrtka Males napravila prije 50 godine.

- Propisi su govorili kako je njezin vijek trajanja 30 godina i bila je u raspadnom stanju. U njoj je bila smještena Uprava bolnice, tehnička služba i bolnička ljekarna - kaže Bušić.

Završetak radova i puštanja bolnice u funkciju predviđeno je za sredinu 2019. godine.

- Investitor nam je Zagrebački holding i Grad Zagreb koji je naš osnivač i vlasnik. Model je završen po javno-javnom partnerstvu. Znači Holding ima interes koristiti garažu za potrebe svoje tvrtke ZG parking i to će biti javni parking s naplatom. Garaža će biti jednako dostupna svima, i djelatnicima, i prolaznicima i pacijentima - objašnjava Bušić.

Zagrebački holding također podržava ovaj projekt.

Smatraju kako je projekt gradnje podzemne garaže Sveti Duh od velike važnosti jer se time rješava problem prometa u mirovanju u dijelu grada gdje se nalazi čak šest institucija u vlasništvu Grada. Time će građani Zagreba i njihovi gosti imati osigurano parkiranje. Ono što je važno i djeca će biti sigurnija u prometu, jer se na toj lokaciji nalaze čak tri vrtića.

No, osim dnevne bolnice koja je u gradnji, radi se i na postojećim objektima. Tako da će za nekoliko tjedana bit će useljiva dva aneksa bolnice gdje se kirurški blok upotpunjuje novom zgradom Zavoda za ortopediju i tamo će se preseliti Zavod koji je do sada bio gost u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

Novi kreveti

- Kad se preseli ortopedija, uredit ćemo potpuno novu rađaonicu koja će biti duplo veća nego sadašnja. Imat će pet boksova, za razliku od dosadašnja tri, bit će bazen za porode i sve ono što ginekolozi budu smatrali medicinski opravdanim za modernu rađaonicu - kaže Bušić.

U prostoru sadašnje rađaonice napravit će se i novi dijagnostički sadržaji za Kliniku za ginekologiju i porodništvo.

- Planiramo srušiti staru zgradu u kojoj je Zavod za mikrobiologiju jer je ta zgrada derutna.

Također, trenutno je u tijeku provedba javnih natječaja po kreditu od 40 milijuna kuna koju nam omogućuje Grad Zagreb, a odnosi se na obnavljanje opreme u starom dijelu bolnice - kaže Bušić i zaključuje kako će pacijente posebno veseliti nabava novih kreveta i madraca za za kompletnu bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:54