POSAO S HORVATINČIĆEM

AFERA CVJETNI Otkrivamo što će sada napraviti Milan Bandić, kakve sankcije sprema za glavne aktere priče i hoće li Zrinka Paladino dobiti otkaz...

 Damjan Tadić / Hanza Media

Nije on nikoga smijenio u ovih 16 godina, pa neće ni sada. Neće biti ni sankcija, samo će očitati bukvicu nekim ljudima. Važan mu je svaki detalj prije lokalnih izbora i želi malo stati na loptu, smiriti situaciju - rekao nam je jučer jedan od najbližih suradnika zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Iako je jučer prvi put komentirao prozivke Zrinke Paladino, zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, koja je u petak ukazala na glavne aktere cijele priče - svoga šefa Silvija Novaka i Alana Ordulja, zamjenika pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo, zbog sumnjivog “odrađivanja” posla oko novih terasa na Cvjetnom trgu, gradonačelnik, u svome stilu, nije bio konkretan.

Mužev prijatelj

Najavio je da će idući tjedan sazvati konferenciju za novinare na kojoj će reći nešto više. Zbog osobnog prijateljstva s prof. dr. Josipom Paladinom (suprugom Zrinke Paladino) zamolio je jučer novinare da ostane suzdržan. A o Silviju Novaku i Alanu Ordulju uopće nije htio razgovarati.

Svaki djelatnik Grada, kaže Bandić, treba čuvati svoje dostojanstvo. Kako neslužbeno doznajemo, otkaz neće dobiti ni Zrinka Paladino, ni Alan Ordulj, ni Silvije Novak. Gradonačelnik Bandić će, kažu nam izvori iz gradske uprave, ići na kartu političkih pritisaka prije novih lokalnih izbora dok se ne provjere svi papiri, a Silvije Novak, s obzirom na to da je navršio 65 godina, sam će se povući s mjesta pročelnika zbog slučaja Cvjetno.

Počelo u ožujku

Naime, prema dokumentima koje posjeduje Jutarnji list, priča traje od ožujka ove godine, kada je Gradski ured za gospodarstvo izdao rješenje za novi ugostiteljski objekt My Way na Cvjetnom trgu, u vlasništvu Hoto centra Tomislava Horvatinčića. Nekoliko dana poslije suglasnost je dao i Sektor za komunalne poslove i javne površine. Potom je gradonačelnik Milan Bandić 4. travnja donio zaključak o davanju javne površine na korištenje za koje je utvrđena naknada u ukupnom iznosu od 256.642 kune na pet godina, točnije 51.328 kuna godišnje, što je 4277 kune mjesečno, odnosno 142 kune dnevno za terasu od ukupno 175 kvadrata u centru grada, sukladno Pravilniku o davanju u zakup javnih površina.

I konačno je 7. rujna Zavod za zaštitu spomenika kulture, pod vodstvom prozvanog Silvija Novaka, odobrio postavljanje spornih terasa, što je čak mjesec dana ranije u odnosu na navode pročelnikove zamjenice Zrinke Paladino.

Dan šutnje

Ona jučer nije bila dostupna za daljnji komentar o situaciji koju je izazvala. Prema mišljenju stručnjaka, njezina je dužnost podnijeti kaznenu prijavu.

- Statusi na Facebooku svode se samo na ‘rekla-kazala’. Gospođa Paladino javno je ukazala na neke stvari i trebala bi čvrsto stajati iza toga, i u smislu kaznene prijave. Jer, za sve to što govori mora imati i dokaz, inače je za lažno prijavljivanje kaznenog djela predviđena kazna i do tri godine zatvora - poručio je jučer poznati odvjetnik Branko Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:18