DIO TRODNEVNOG POSJETA

'AKO SE SVI POTRUDIMO, DOBIT ĆETE MANHATTAN!' Građevinski tajkun iz Dubaija i Bandić potpisali ugovor o suradnji, sve je spremno za projekt stoljeća

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otišao je jučer sa suradnicima u trodnevni službeni posjet Dubaiju, a danas ujutro imao je sastanak sa tamošnjim gradonačelnikom Dawood Abdulrahman Al Hajirijem.

Kako doznajemo, Abdulrahman Al Hajiri i prije je pozivao zagrebačko izaslanstvo u posjet, a poziv je ponovio nakon što je odabrana tvrtka u vlasništvu građevinskog tajkuna Mohameda Alabbara, osnivača Emaar Propertiesa, u čijem su vlasništvu Burj Khalifa i Dubai Mall.

Gradonačelnik Bandić je s gradonačelnikom Abdulrahmanom Al Hajirijem razgovarao o suradnji dvaju gradova, posebice u gospodarskom i turističkom segmentu, nakon čega se našao s tajkunom Mohamedom Alabbarom, koji stoji iza tvrtke Eagle Hills. Ta tvrtka osim u Dubaiju trenutno radi u 14 zemalja, među kojima su i Egipat, Indija, Turska, Srbija i Maroko.

Zagrebačko izaslanstvo obišlo je već izgrađeni dio grada i dijelove koji su u izgradnji, a nakon obilaska Alabbar je poručio kako su itekako zainteresirani za zagrebački projekt.

Milan Bandić i Dawood Abdulrahman Al Hajiri

- Ako se svi potrudimo mogli bismo zaista imati moderni “zagrebački Manhattan” na području Zagrebačkog velesajma i hipodroma. Taj projekt lansirao bi i Zagreb i Hrvatsku i u gospodarskom i u turističkom smislu. To je veliki korak da se Zagreb i Hrvatska stave na kartu Europe kao stvarni i ozbiljni čimbenici. Moderna tehnologija će imati jako važnu ulogu u ovom projektu. Pametna energija, pametna vodoopskrba, pametni transport – rekao je Alabbar nakon sastanka.

Gradonačelnik Bandić i Alabbar potpisali su memorandum o razumijevanju u kojem su se dogovorili o načinu provođenja projekta, od razvoja do realizacije.

Dogovor je načelnog karaktera, jer svi budući ugovori koji slijede moraju dobiti dozvolu zagrebačke Gradske skupštine.

Osim Bandića, u Dubaiju su i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, posebni viši savjetnik gradonačelnika za investicije i strana ulaganja Harun Omerbašić i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:33