PRIOPĆENJE

ARHITEKTI I URBANISTI SUGLASNI 'Izmjene zagrebačkog GUP-a treba obustaviti'

 Boris Kovacev / CROPIX

Arhitekti i urbanisti u ponedjeljak su pozvali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da postupi prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustavi daljnje donošenje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

U priopćenju pojašnjavaju da je rok za ispravke 90 dana, a da ispravci u tom roku nisu dostavljeni ministarstvu.

Priopćenje su zajednički potpisali: Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga hrvatskih urbanista i zagrebački Arhitektonski fakultet.

Podsjećaju da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopisom 8. srpnja 2019. odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a Zagreba, a kao odgovor na zahtjev Grada Zagreba za izdavanjem suglasnosti na izmjene i dopune GUP-a od 26. lipnja.

Kako precizira Zakon o prostornom uređenju u svom članku 108., u slučaju odbijanja izdavanja suglasnosti od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, nositelj izrade - Grad Zagreb - može u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog i ponovno zatražiti suglasnost ministarstva. Rok od 90 dana za takvu ispravku, koji je počeo 8. srpnja, istekao je 7. listopada.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na zakonom propisani rok od 90 dana.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja stoga mora postupiti prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustaviti daljnje donošenje ovih Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, stoji u priopćenju arhitekata i urbanista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:06