OPASAN PROPUST

Autobusi koji su trebali voziti djecu na izlet bili su tehnički neispravni

učenici i nastavnici (lijevo), OŠ Kustošija (u krugu)
 CROPIX

Autobus i vozač koji su prošli petak, na posljednji dan škole, trebali odvesti školarce OŠ Kustošija na jednodnevni izlet u Trakošćan, i srećom nisu, bili su u apsolutnom prekršaju. Naime, autobusi su bili tehnički neispravni po više osnova, a otkrivene neispravnosti su, tvrdi policija, bile “veći i opasan nedostatak”.

Tri peta razreda te škole trebala su ujutro krenuti na izlet. Oko 60 učenika radovalo se putovanju, a prema već uobičajenoj proceduri škole pozvana je policija kako bi provjerila vozače i dva autobusa.

Prvi autobus imao je više sjedala nego što je pisalo u tehničkim specifikacijama, a drugi, na kat, imao je na vjetrobranima udarce od kamenčića. Policija je tada ustanovila da nijedan nije tehnički ispravan za prijevoz djece. Iz agencije Media Turist, koja je organizirala izlet, potom su poslali novog prijevoznika, ali je on otišao kada je čuo da će ga pregledati policija. Četvrti autobus imao je premalo sjedećih mjesta. Izlet je na kraju bojkotiran jer su roditelji odbili poslati djecu na izlet u takvim uvjetima koji su završili pod lupom policije.

Policija je utvrdila da su prilikom pregleda oba autobusa uočili određene nepravilnosti zbog čega je odmah obavljen izvanredni tehnički pregled. Pritom su ovlašteni nadzornici utvrdili više tehničkih neispravnosti zbog kojih je jedan autobus privremeno isključen iz prometa uz oduzimanje registarskih pločica, a “podneseno je i izvješće o počinjenom prekršaju protiv vozača, ali i pravne osobe zbog kršenja članka 236. Zakona o sigurnosti prometa na cestama”.

Policija je i nad vozačem utvrdila određene nepravilnosti zbog kojih je i on isključen iz prometa.

- Protiv vozača je podneseno izvješće o počinjenom prekršaju iz članka 44. Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu - pojasnili su u PU zagrebačkoj. Napomenuli su kako policija tijekom cijele školske godine, na prijedlog ravnatelja škole, nadzire autobuse i vozače s ciljem povećanja stupnja sigurnosti djece u autobusnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:24