TRAŽIT ĆE NADOKNADU ŠTETE

BANDIĆ BURNO REAGIRAO NA SLUČAJ KINA EUROPA 'Ta jeftina i prozirna laž o narodnjačkom klubu nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji fake news'

Milan Bandić
 Damir Krajač / CROPIX

Nakon što se oko problematike Kina Europa i trenutnog zakupca Zagreb film festivala javnosti obratio nadležni gradski ured za kulturu, u nedjelju poslijepodne to je priopćenjem učinio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U tom priopćenju Bandić navodi kako je morao reagirati „u vezi s pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. „spinovima“ od strane dosadašnjih najmoprimaca kina „Europa“ da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu „narodnjački klub“, te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja „Festivala tolerancije – JFF””.

Bandić navodi kako će „kino Europa nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino”, kako je „aktualnim najmoprimcima istekao desetogodišnji najam” te kako je za „daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora”.

- Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina „Europa“ Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će „kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub“ odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah javnu ispriku i demanti od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti – navodi se u Bandićevom priopćenju.

Naveo je kako je „ta lažna vijest o „narodnjačkom klubu“ trebala poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima.

- Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji „fake news” piše u priopćenju Bandić.

Dotaknuo se i „Festivala tolerancije – JFF “ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina „Europa“ od dosadašnjih najmoprimaca. Budući da je taj festival partner grada, Bandić najavljuje kako će zatražiti nadoknadu štete.

- Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala – navodi Bandić i tvrdi kako će „Grad Zagreb rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku” te kako će makon tih radova „kino Europa nastaviti sa radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:29