SUPINA PRIJATELJSTVA

BANDIĆ DAO VELIKA OBEĆANJA IZRAELCIMA Najavio gradnju spomenik žrtvama holokausta i obnovu sinagoge koju su razorile ustaše

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.02.2018. u 15:34

Zagreb, 110118.
Gradska uprava, Trg Stjepana Radica 1.
Konferencija za medije gradonacelnika Zagreba Milana Bandica povodom napisa u novinama o dugovanji grada prema Ingri.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media

Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je u petak članovima Izraelsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva da će "prije odlaska u političku mirovinu" u Zagrebu podići spomenik žrtvama holokausta i obnoviti sinagogu u Praškoj ulici, koju je srušio ustaški režim.

Izaslanstvo, predvođeno potpredsjednikom izraelskog parlamenta (Knesseta) Esawijem Frejem, u službenom je posjetu Hrvatskoj, a domaćin im je potpredsjednik Hrvatskog sabora i voditelj Hrvatsko-izraelske skupine prijateljstva Milijan Brkić.

Bandić je rekao kako je obveza gradske vlasti da u Zagrebu podigne spomenik za šest milijuna židovskih žrtava nacističkog i fašističkog terora. Projekt spomenika ispred pošte na Glavnom kolodvoru je u tijeku, radovi će krenuti za tri do četiri mjeseca i bit će gotov za godinu dana.

"Time ćemo Zagreb pozicionirati na karti europskih i svjetskih metropola u kojima svjedočimo svoju antifašističku povijest i predanost demokratskom, europskom civilizacijskom krugu", istaknuo je Bandić.

Također je obveza Zagreba da skine mrlju s tamnog dijela hrvatske povijesti i ustaškog režima koji je u listopadu 1941. godine srušio sinagogu u Praškoj, ustvrdio je Bandić dodavši kako će "moći otići u političku mirovinu kada to završimo".

"Mi u Zagrebu živimo multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, a tu crnu mrlju iz naše povijesti s povratkom sinagoge u Prašku definitivno skidamo s dnevnog reda", poručio je Bandić.

Također se založio da Zagreb sklopi sporazum o prijateljstvu i suradnji s Jeruzalemom, Tel Avivom ili nekim drugim velikim gradom u Izraelu.

Frej: Ovo je početak snažnog i dugog prijateljstva

Potpredsjednik Knesseta Esawi Frej zahvalio je za topli doček u Zagrebu i ocijenio kako je to "samo početak snažnog i dugog prijateljstva".

"Nadam se da će Zagreb i Jeruzalem ili Tel Aviv ili Haifa biti pobratimljeni u budućnosti. To je prvi korak i siguran sam da je pred nama prijateljstvo između naših zemalja", poručio je Frej.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić istaknuo je kako je židovska zajednica u Hrvatskoj jaka i brojna, a najjača u Zagrebu, te također osudio "sramotan čin 1941. godine". Podsjetio je kako je pokojni nadbiskup Alojzije Stepinac tada rekao - "svatko tko dira božju kuću bilo koje vjere bit će proganjan na ovom i na onom svijetu i neće imati mira".

Mi političari moramo to ispraviti i zagrebačku sinagogu ponovno izgraditi u Praškoj ulici, istaknuo je Brkić izrazivši vjeru kako će to biti učinjeno uz potporu hrvatske Vlade i Države Izrael.

Izdvajamo