POBJEDA VLASNIKA

BANDIĆ PREKO NOĆI PROMIJENIO MIŠLJENJE I DAO DOZVOLU Lunapark za mjesec dana na velikom parkingu Velesajma

Nakon što im je prvi čovjek Grada nedavno zabranio rad, preostali vlasnici lunaparkova prijetili su velikim prosvjedom ispred zgrade Gradske uprave
 Marko Miščević

Zagreb će ipak imati lunapark, i to prekoputa Avenue Malla, na parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Odluka je pala na sastanku vlasnika posljednjih zagrebačkih lunaparkova, obitelji Berger i Riter, s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Tako je gradonačelnik, čini se, preko noći promijenio mišljenje nakon što je krajem listopada rekao da za njih nema mjesta u gradu sve dok je on na čelu.

Anita Berger donedavno je s obitelji radila i živjela na okretištu Črnomerec, a sada se priprema za veliku životnu promjenu.

Zagiland

- Ipak nije sve tako crno kako nam se činilo prije par tjedana kada smo saznali da se moramo iseliti. Na sastanku je bila opuštena atmosfera, uspjeli smo dogovoriti zamjensku lokaciju, a gradonačelnik je čak rekao da jako voli lunaparkove. Stvarno ne znamo čemu onda sve one ružne riječi - pita se Anita.

Riječ je o gradskoj lokaciji, pa će novac od najma ići u gradsku blagajnu. Tamo će raditi i obitelj Riter, koja je donedavno imala zabavni centar u Dubravi. Ipak, koliko su zadovoljni toliko i nisu, kaže Anita.

- Ako Gradu zatreba ova lokacija, mi se iste sekunde moramo maknuti. Mi živimo u prikolicama, neće nam biti toliko jednostavno sve pokupiti i negdje se privremeno smjestiti. Zagreb je metropola i trebala bi postojati stalna lokacija za zabavni centar - smatra vlasnica Anita.

Što je nagnalo gradonačelnika na potpunu promjenu stajališta, Anita nije sigurna. Kaže kako je možda shvatio da oni samo žele raditi i zaraditi za život, a vjeruje kako prijetnja prosvjedom pred Gradskom upravom nije odmogla. Nada se da će do početka adventa postaviti i otvoriti lunapark kod Avenue Malla.

- Čuli smo da će ove godine i Novi Zagreb biti u adventskom programu, pa smo se pokušali uključiti u njihov program. To, nažalost, nismo uspjeli, ali potrudit ćemo se otvoriti do 1. prosinca kako bismo ipak bili u blizini - otkriva Anita Berger, koja je prije udaje za supruga Vilija bila Riter, dakle iz druge obitelji koja živi od lunaparkova.

U zabavnom parku Zagiland radi i njihovo četvero djece, tri kćeri i sinčić od šest godina. Dvije kćeri već su udane i u lunaparku rade sa svojim supruzima. Svoju djecu od malih nogu uče poslu u zabavnom centru kako bi kasnije mogli preuzeti njihove uloge.

- Za nas je ovo način života, otvoren i slobodan, a tako odgajamo i djecu, uvijek na putu. Naša djeca nikad nisu morala u vrtić zbog socijalizacije. Ovdje su našli prijatelje, u lunaparku su se naučili poštovanju prema starijima. Volimo tu slobodu, ali još više volimo osjećaj kada dođemo u Zagreb. Jer tu smo se svi školovali, tu smo prijavili obrt - rekli su Anita i Vili za časopis Like.

Važan potpis

Ispričali su kako se većinu vremena bore s papirologijom jer da bi lunapark u Zagrebu mogao raditi, mora imati lokacijsku dozvolu, izvadak iz katastra, suglasnost gradske četvrti, suglasnost gradskog ureda za promet, ureda za šport i obrazovanje, ali i ureda za zaštitu okoliša. Tu je i atest za buku, kao i atest za razvodne kutije.

Morali su položiti tečaj zaštite na radu i pribaviti dozvolu za servisiranje strojeva. No, ništa od toga ne vrijedi ako ne uspiju dobiti potpis gradonačelnika Milana Bandića. Ovaj put su uspjeli i tradicija iz 1939. godine se nastavlja. Te su godine Bergeri otvorili prvi lunapark, nakon što je Vlijev djed odustao od vođenja cirkusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:49