IGRA PRIJESTOLJA

BANDIĆEV TABOR ŠOKIRAN HDZ-OVIM NAPADOM NA GRADONAČELNIKA 'HDZ od Bandića radi žrtvu, miču Mikulića pa će podržati Švaljek'

CROPIX

Iako je apsolutno jedan od najiskusnijih političara u Hrvatskoj i čovjek koji je prije unaprijed znao prepoznati kada se sprema napad na njegovu poziciju, Milan Bandić ipak nije očekivao jučerašnje “prekomjerno granatiranje” u režiji HDZ-a.

Da je zagrebački gradonačelnik ostao iznenađen porukom Andrije Mikulića da HDZ neće dati podršku ovakvom prijedlogu proračuna, potvrdilo nam je nekoliko njegovih bliskih suradnika.

- Naravno da nismo očekivali. Imali smo lijepu suradnju sa središnjiicom HDZ-a. No HDZ-ov automobil sada vozi neki drugi šofer koji ima drugačije namjere, i to je sada jasno - kaže nam jedan Bandićev suradnik.

Već viđeno

No unatoč tom iznenadnom udaru iz Gundulićeve ulice, gdje je središte zagrebačkog HDZ-a, a po narudžbi Trga žrtava fašizma, gdje stoluje Andrej Plenković, sam Bandić nakon aktualnog sata sjednice u Gradskoj skupštini znakovito je odgovorio na moguću HDZ-ovu odbijenicu.

- Pitajte me o tome 20. prosinca navečer negdje oko 20 sati - poručio je gradonačelnik Bandić.

Da ipak treba pričekati taj datum kada će gradski zastupnici prihvatiti ili odbiti proračun za 2017. težak 7,3 milijarde kuna, poručuju i njegovi stranački kolege.

- Tako je bilo i lani, pa je HDZ poslao amandmane i sve smo se dogovorili. Dobili su uskoro i šefa predsjednika Skupštine, ali i još neke beneficije u Holdingu - kaže naš sugovornik.

No situacija je sada potpuno drugačija nego lani.

Bandić je sa svoja dva potpisa praktički omogućio Karamarku i Petrovu da dobiju mandat za sastavljanje Vlade, a sada tog asa u rukavu nema.

Toga su svjesni i u Bandićevu taboru, no naglašavaju da za njih, i ako se proračun za 2017. odbije, ništa nije izgubljeno.

- Prvo, ako se odbije proračun, naglašavam, ako, ide se na odluku o privremenom financiranju. Ako se to podrži, poslovanje grada i najavljeni projekti idu dalje. No ako se i to odbije, Zagrebom će upravljati Vladin povjerenik. A tu se onda postavljaju dva pitanja i jedna realna situacija - objašnjava jedan od sugovornika.

Prvo je pitanje, dodaje, kako će SDP podržati HDZ-ova povjerenika koji sve može raditi u korist HDZ-ova kandidata.

Kazna na izborima

Drugo pitanje, napominje, što ako u gradu neke stvari ne budu funkcionirale, oni koji su srušili proračun i odbili privremeno financiranje, morat će objasniti građanima zašto su to učinili.

- A to je predizborno vrijeme i građani će to znati kazniti. Odbijanjem proračuna i izazivanjem krize u Zagrebu Bandićevi politički neistomišljenici od šefa će ponovno stvoriti žrtvu, a takvu ulogu gradonačelnik je uvijek znao dobro iskoristiti - kaže.

Bandić, unatoč lijepim i toplim željama koje je uputio Davoru Bernardiću, još nije kontaktirao novog šefa SDP-a i poslao mu poruku za mogući susret.

Mikulić nema šanse

Jer, jedino gradski SDP trenutno može spasiti Bandića od toga da u utrku za 6. mandat uđe kao običan građanin. Samo sa SDP-om Bandić može osigurati potrebnih 26 ruku u Skupštini za potvrdu proračuna.

U Bandićevu taboru akciju Andrije Mikulića u režiji Andreja Plenkovića i njegovih bliskih suradnika objašnjavaju ovako:

- Mikulić će biti kandidat HDZ-a. Premalo je vremena da se brendira drugo ime. Mikulić nema šanse ući u drugi krug, a kad se to dogodi, Plenković će raspustiti zagrebačku organizaciju uz opravdanje da je Mikuliću dao punu potporu u odmaku od Bandića. Plenković će tako svojim glasačima poručiti da je stranka imala svog kandidata koji nije uspio i napraviti ono što uistinu želi - u drugom krugu podržati Sandru Švaljek za gradonačelnicu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo