Beskućnicima dijelile sapune i šampone

Beskućnici iz prenoćišta Crvenog križa u Ulici Grgura Ninskog, njih 60, i ovaj će Uskrs provesti na ulici. U prenoćištu su ih danas posjetile studentice socijalnog rada s Pravnog fakulteta i podijelile im prigodne poklone, a druženje je nastavljeno uz skromni domjenaka.



Radio kao dostavljač




- Ovakve akcije dio su naše studentske prakse. Ovo je prvi put da radimo za Crveni križ, koji je i donirao poklone - rekla je Ivana Nikčević, studentica 3. godine socijalnog rada.



Među beskućnicima koji su danas na dar dobili sapun, šampon i pjenu za brijanje je i branitelj Zlatko Guslević, koji se u prenoćištu nalazi nešto više od mjesec dana. Nije ovo prvi put da mu je jedini krov nad glavom prenoćište za beskućnike jer je i prije devet godina u njemu kratko boravio. 



- Do prije mjesec dana radio sam kao dostavljač, no nakon prometne nesreće u kojoj je oštećen službeni auto, dobio sam otkaz. Nisam više mogao plaćati jednosobni stan pa sam se morao vratiti ovamo - kaže Zlatko.



Po zanimanju je profesionalni vozač, a u Domovinski rat je kao dragovoljac krenuo odmah 1991. godine. Beskućnik je jer se nikada, kako kaže, nije pokušao okoristiti činjenicom da je sudjelovao u ratu, pa trenutačno živi od 400 kuna socijalne pomoći.



Novo prenoćište



- Ne znam kamo bih sa sobom preko dana. Ima beskućnika koji se jednostavno prepuste ovakvom načinu života, no ja se nikad nisam predavao, pa neću ni sada. Već sam i našao dostavljački posao prošli tjedan za catering iz Španskog, no radi se do ponoći, a mi moramo do 22.30 sata biti u prenoćištu. Osjećam se kao da se vrtim u nekom začaranom krugu - kaže Zlatko.



U Crvenom križu svjesni su loših uvjeta smještaja, jer je prenoćište zapravo vojna baraka sagrađena još davne 1943. godine.



- Radimo na tome da se ljudi adekvatno smjeste i nadamo se da će Grad što prije sagraditi novo prenoćište u Kosnici - rekla je Ivanka Godić iz Crvenog križa.




Goran Milaković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14