ATRAKCIJA

BILI SMO NA PRVOM ZADATKU NOVIH 'PLAVACA' Policajka iz Koreje: 'Pivo vam je bolje od našeg, a kod vas je i čišći zrak'

Kim i Hwang među šestero su korejskih policajaca koji su stigli u Hrvatsku u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona 2019.”
Ui Yul Hwang, Jihyun Kim i Ante Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Južnokorejski policajci Jihyun Kim (29) i Ui Yul Hwang (37) patroliraju zagrebačkim Trgom bana Josipa Jelačića. Tamnoplave uniforme privlače pozornost Zagrepčana, ali i njihovih sunarodnjaka koji brže-bolje traže fotoaparat za neočekivanu fotografiju.

Lagodnu šetnju prekida poziv iz I. policijske postaje - korejski državljanin izgubio je novčanik. Njihova prva intervencija. U suradnji s hrvatskim kolegama ulaze u trag vlasniku i ubrzo mu vraćaju novčanik sa svim dokumentima i novcem. Sretan kraj prve zajedničke hrvatsko-korejske policijske akcije.

- Zato smo ovdje - kažu korejski čuvari mira.

Sigurna sezona

Kim i Hwang među šestero su korejskih policajca koji su u subotu stigli u Hrvatsku u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona 2019.” i ovo je prvi put da u tom projektu sudjeluju policajci iz Južne Koreje. Oni će tijekom srpnja i kolovoza patrolirati ulicama Zagreba, Splita te Dubrovnika i pomagati sunarodnjacima koji su došli na odmor u Lijepu našu. Naime, samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo više od 400.000 turista iz Južne Koreje, a za veliku posjećenost najviše je kriva televizijska serija “Romansa u Hrvatskoj” koja se 2013. godine emitirala u toj zemlji.

- U toj seriji smo vidjeli svu ljepotu hrvatskih krajolika i jednostavno se jako puno ljudi zaljubilo u vašu zemlju - kaže viši inspektor Hwang. I on je bio jedan od zaljubljenika, no nije očekivao da će Hrvatsku prvi put posjetiti u sklopu posla.

Zagreb, 040719.
 Trg bana Jelacica, Dolac, Katedrala. 
Reportaza s korejskim policajcima u ophodnji sa hratskom policijom.
Na fotografiji: Uiyud Hwang, Jihyun Kim, Ante Maric.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Privlače pozornost domaćih i sunarodnjaka koji traže da se fotografiraju

- Supruga je bila malo ljuta na mene jer smo planirali doći zajedno - smije se Hwang, no kaže da će mu se ona pridružiti u Dubrovniku 1. rujna, kad završi njegova služba u Hrvatskoj. Prije dolaska su već znali nešto o našoj zemlji. Čuli su za Luku Modrića i veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Čuli su za Jadransko more i Plitvička jezera, ali i za Mirka Filipovića.

- Cro Cop je jako popularan u Koreji zbog svog načina borbe. Iako, isprva sam mislila da je riječ o hrvatskom policajcu - kaže Kim. U razgovoru ubrzo shvaćamo da je ona puno opuštenija. Postala je policajka kako bi pomagala ljudima, kao i Marvelovi junaci kojima se divila kao djevojčica. Hwang je pak postao policajac jer smatra da je riječ o časnom i vrijednom poslu te mu tako i pristupa.

- Ovo je velika čast za nas, predstavljati našu zemlju kao prvi policajci koji su došli u Hrvatsku. Želimo napraviti što bolji posao, kako bismo postali uzor svima ostalima koji dolaze - ponosno će Hwang, a s njim se slaže i Kim.

Bolje pivo

- Moja majka je bila jako ponosna što idem na ovaj zadatak - iskreno će. Preko dana zato ne misle ni na što drugo osim na pomaganje korejskim turistima, što im je i posao. U slobodno vrijeme istražuju ljepote Zagreba. Na prvu ih je oduševio čist zrak i plavo nebo, nešto što nemaju u svojoj domovini, gdje u pravilu stalno nose zaštitne maske na ulici. A kažu i da se kod nas piju bolja piva.

- Nakon posla smo otišli na pivo s hrvatskim kolegama i stvarno je odlično. Popili smo Velebitsko i Križevačko i puno su boljeg okusa nego korejska - smatra Hwang. Jednoga dana planiraju se vratiti u Hrvatsku, no ovaj put kao turisti, kako bi uživali u, kako kažu, najljepšoj europskoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:40