NASTAVA

BUNA RODITELJA NA ZAGREBAČKOJ KAJZERICI Škola otvorena prije samo 3 godine već je premala za sve đake, rodila se ideja o međusmjeni, reakcije su burne

Dubravka Miličević, majka koja je potpisala peticiju protiv odluke da 5. i 6. razredi idu u međusmjenu.
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Šest puta tjedno ide na plivanje, jednom tjedno na tečaj francuskog i njemačkog jezika, ali i na robotiku. A od jeseni kreće u 5. razred osnovne škole gdje će ga dočekati situacija na koju do sada nije naviknuo - umjesto učiteljice, nastavnici i novi školski predmeti.

Obaveza će za Maxa biti sve više i više. No, sudeći prema najavama u školi, moglo bi biti i problema oko rasporeda i dodatnih aktivnosti. Max će se vjerojatno morati odreći onoga što strastveno trenira od 3. godine - plivanja.

Naime, roditelji učenika koji idu u zagrebačku OŠ Kajzerica prije mjesec dana počeli su skupljati potpise za peticiju protiv najavljene mogućnosti međusmjene za pete i šeste razrede, a o svemu bi u četvrtak trebao odlučiti školski odbor, koji ima zadatak pronaći rješenje za problem prekapacitiranosti novosagrađene škole koja je otvorena prije samo tri godine.

Pobunili su se, kažu, jer bi im uvođenje nove smjene poremetilo ionako teško složene rasporede.

- Već smo odustali od nekih aktivnosti, a zbog međusmjene bi nam se dijete moralo odreći onoga što najviše voli. Nastava bi mu trebala biti od 10.30 do 16 sati i ne bi stizao na treninge koji su mu nekad u 16, a nekad u 17 sati. I ako nije redovan na treningu, cijeli trud pada u vodu. A treba vremena i za zadaće i učenje. Nije nam jasno kako tako mlada škola već ima pretrpan kapacitet. Nadamo se da će se pronaći rješenje koje će odgovarati svima, primjerice, da se neka prostorija u školi prenamijeni u učionicu - istaknula je Dubravka Milićević, čiji sin Max kreće u 5. razred.

Ideja se, kako doznajemo, izrodila početkom srpnja kada su iz škole predložili mogućnost međusmjene, zbog čega je i nastala pobuna roditelja. Kažu da u školi postoje 24 učionice, a ukupno je 27 razrednih odjela.

- U srijedu se održava školski odbor na kojem će to biti glavna tema, a konačna bi se odluka trebala donijeti krajem tjedna. Nikakvu peticiju nisam dobio, ali potrudit ćemo se donijeti najbolje rješenje i izbjeći rad u međusmjeni - poručio je Igor Rukljač, ravnatelj OŠ Kajzerica.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, rekao je kako kapaciteta ima dovoljno.

- Sigurno neće ići u međusmjenu jer je naš cilj da svaka škola u Zagrebu radi u jednoj smjeni. I idemo k tome jer smo 2010. godine riješili sve treće smjene u školama. Ne treba stvarati problem gdje ga nema - istaknuo je Lovrić.

S druge strane, predsjednica Mjesnog odbora Kajzerica Ana Gugić kaže da problem prekapacitiranosti postoji i da se nada kako će se pronaći nego drugo rješenje.

- Istina je da u školu na Kajzerici dolaze i djeca iz Leskovca koja još nemaju školu, ali i djeca iz drugih kvartova u Novom Zagrebu gdje je većina postojećih objekata prestara i zrela za potpunu obnovu, pa neki roditelji djecu radije prebacuju u novoizgrađenu školu. Također, na Kajzerici se neprestano gradi, a većinom se doseljavaju mlade obitelji pa je iz godine u godinu djece sve više. Moj sin, primjerice, igra košarku tri puta tjedno, ide i na tečaj engleskog i njemačkog jezika, pa nam je ionako teško uskladiti rasporede. Da krene u međusmjenu, ništa od toga ne bi mogao - kaže Gugić.

OŠ Kajzerica nije jedina škola u Zagrebu s ovim problemom. Kako doznajemo, i u Zapruđu su morali prilagoditi prostorije kako bi napravili dovoljno mjesta za sve, naime, knjižnicu su prenamijenili u učionicu, a i u Savskom gaju upisano je više učenika nego što škola može primiti. Krajem prošle godine pisali smo o tome kako je ravnatelj Matija Bajić pregradio zbornicu i tako dobio dvije učionice.

- Nevjerojatno je da nitko u Gradu nije pratio neprekidan porast broja djece u predškoli i sukladno tome radio na razvoju osnovnog školstva. Djece je sve više, ukinuli su nam dnevni boravak jer nema mjesta, a najgore od svega jest to što djeca moraju čekati do 14 sati kako bi ručala jer u blagovaonici nema mjesta - rekao nam je tada Igor Čović, jedan od roditelja učenika OŠ Savski gaj.

Podsjetimo, plan Grada je do 2020. godine izgraditi ili rekonstruirati ukupno 39 škola diljem Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 20:12