AMBICIOZNI PROJEKT "ZAGREB NA SAVI"

Čačić: Investirat ćemo 1,2 milijarde eura i područja s obje strane Save pretvoriti u atraktivne urbane prostore!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2012. u 12:04

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio je danas projekt "Zagreb na Savi", čijim bi ostvarenjem u narednih desetak godina prostor oko toka Save kroz Zagreb bio posve izmijenjen, a glavni grad Hrvatske učinjen gradom na rijeci u znatno većoj mjeri nego što je to sada.

Osnova ambicioznog projekta je gradnja brane kod zapadnog zagrebačkog naselja Prečko te novog kanala Sava - Sava. Ti bi objekti, prema Čačićevim riječima na konferenciji o tržištu nekretnina u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja, osigurali miran tok i stabilni vodostaj Save kroz Zagreb.

To bi pak omogućilo preobrazbu sadašnjeg rješenja, nastalog nakon poplave 1964. godine, zasnovanog na nasipima udaljenim stotinjak metara od Savina korita i oteretnom kanalu Sava - Odra.

Takvo rješenje primjereno je područjima u kojima uopće nema gradova i u kojima je zemljište praktički bezvrijedno, kaže Čačić. Umjesto toga, nakon izgradnje brane u Prečkom, područja s obje strane Save pretvorila bi se u atraktivne urbane prostore s brojnim poslovnim, sportsko-rekreativnim, kulturnim i rezidencijalnim sadržajima, institucijama Vlade, pravosuđa, kongresnim centrom i pratećim sadržajima.

Prema Čačićevim riječima, realizacija projekta donijela bi brojne koristi. Primjerice, brana u Prečkom i druge ustave proizvodile bi gotovo četvrtinu električne energije potrebne Zagrebu.

Vlada i njezine institucije preselile bi u nove objekte, čiju bi gradnju na temelju javno-privatnog partnerstva financirao koncesionar nakon što uđe u dugogodišnji najam sadašnjih Vladinih zgrada.

Prema Čačićevim riječima, Vladina tijela u Zagrebu razasuta su na 188 lokacija. Godišnje Vlada plaća 5,3 milijuna eura najma, a činovnik u prosjeku zauzima čak 37 četvornih metara prostora.

Cijeli projekt "Zagreb na Savi" i investicija od 1,2 milijarde eura prema Čačićevim riječima donijela bi nominalnu vrijednost prosječne godišnje koristi od 84,8 milijuna eura.

Izvijestio je da se u projekt žele uključiti Grad Zagreb i Zagrebačka županija te da će projekt, koji uključuje i gradnju luke na Savi kod Velike Gorice koja bi bila kompatibilna novoj nizinskoj pruzi Zagreb - Rijeka, biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade. Sredinom svibnja projekt bi trebao biti predstavljen i Europskoj banci za obnovu i razvoj.

"Odlučimo li odmah krenuti na posao, brana u Prečkom i kanal Sava - Sava bili bi gotovi do 2015. godine, svi drugi dijelovi projekta u fizičkoj realizaciji od 2014. godine, a projektiranje i drugi papirnati poslovi bili bi gotovi i ranije", rekao je Čačić.

Izdvajamo