SMANJIVANJE GUŽVE

Capak otkrio gdje se u Zagrebu otvara nova lokacija za testiranje na covid-19

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da svi veliki zavodi imaju svoje kapacitete za testiranje i da su trenutačno dovoljni
Krunoslav Capak
 Dragan Matic/CROPIX

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je nakon sastanka ministra zdravstva s direktorima najvećih javnih zavoda u Hrvatskoj kako je dogovoreno da će HZJZ i NZJZ "Andrija Štampar" organizirati još jednu lokaciju za testiranja na koronavirus. Nalazit će se na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma.

Capak je istaknuo i da je ministastvo zdravstva izdalo više od 100 dozvola za zapošljavanje, prenosi HRT.

- Zapošljavamo doktore medicine, koji su završili medicinu, ali rade pod nadzorom sljedećih šest mjeseci. Rješavamo dobrovoljce studente, pa studente koji imaju terensku praksu. Imamo potporu ministarstva zdravstva da rješavamo kadrovska pitanja i da zapošljavamo nove specijalizante. Ministarstvo završava s odobravanjem onoga iz ovogodišnje kvote specijalizanata iz javnog zdravstva, epidemiologije, školske medicine - izjavio je Capak te dodao da će zavodi raspisati javne natječaje.

U vezi s testiranjima, ravnatelj HZJZ-a kaže da svi veliki zavodi imaju svoje kapacitete za testiranje i da su trenutačno dovoljni. Nova lokacija za testiranje na parkiralištu Zagrebačkog Velesajma trebala bi profunkcionirati do subote. Novom lokacijom za testiranje smanjile bi se gužve na Mirogojskoj cesti i u Rockefellerovoj ulici.

- Na drive-inu u Zagrebu uzmemo oko 300 uzoraka dnevno, a ostale dobivamo iz drugih lokacija širom države - rekao je Capak.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", kaže kako su velike gužve na testiranju rano ujutro, a da su oko 9.30 već sporadične. Napominje da nalazi neće prije biti gotovi, ako je netko došao ranije.

- Mi i dalje držimo zlatni standard od 24 sata za izdavanje nalaza. Nema potrebe da se ujutro stvaraju kolone. Ako ne bude drugog rješenja, onda ćemo ići na sustav naručivanja. Tad nećemo uzeti druge, osim one koje smo naručili - izjavio je Šostar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:10