POKRAJ CITY CENTRA ONE

CIJENA KVADRATA NIŽA 30 POSTO Od danas na rasprodaji 95 luksuznih stanova u Zagrebu

Trenutačno se u gradu zbog stečaja prodaje 213 nekretnina. Ovdje, za razliku od ovrhe, nema deložacije, a cijene se dramatično spuštaju
Zagreb, 271014.Savska opatovinaVeliki stambeni kompleks u kojem zbog stecaja investitora prodaju stanovi na javnoj drazbi.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Lokacija: Savska Opatovina, odmah pokraj City Centra One. Dvije su zgrade, 95 stanova i 125 garažnih mjesta. Cijena je odlična, niža za trećinu, i sada iznosi 1300 eura po kvadratu. Papiri su čisti, zgrade etažirane. Usmena javna dražba održava se za 23 dana.

Ozbiljno zainteresiranima za početak treba deset tisuća kuna pologa.

Ovako ukratko glasi javni poziv za usmenu javnu dražbu na Trgovačkom sudu u Zagrebu dogovorenu za 20. studenoga. Na bubnju su stanovi koji se prodaju s popustom od 700 eura po četvornom metru jer je Euroyachting, tvrtka koja ih je gradila, otišla u stečaj.

Riječ je o samo jednoj od 213 nekretnina koje se trenutačno prodaju putem javnih dražbi u Gradu Zagrebu zbog toga jer su tvrtke vlasnici u stečaju pa im se rasprodaje imovina da bi se namirili vjerovnici.

Osim stanova uglavnom se prodaju poslovni prostori i zemljišta. Ponuda Euroyachtinga trenutačno je najveća i zapravo jedina ponuda “stečajnih stanova”. Za razliku od jeftinih stanova koji se nude na dražbama nakon ovršnih postupaka, novi se vlasnici nakon stečaja starih vlasnika ne moraju boriti s deložacijom bivših stanara. Stanovi Euroyachtinga su u Ulici Savska Opatovina na Stenjevcu na kućnim brojevima 28, 30, 32 i 34.

Cijena četvornog metra prije desetak dana procijenjena je na oko 1300 eura, što je sniženje od 700 eura po kvadratu. Stanovi su se donedavno naime prodavali po dvije tisuće eura za kvadrat.

- Euroyachting je u stečaj otišao jer tvrtka više nije bila likvidna. Nisu mogli vraćati kredit Hypo banci - kaže stečajni upravitelj Marinko Peić. Banka je donedavno inzistirala na cijeni od 2000 eura po kvadratu i uspjeli su, doznajemo, prodati nekoliko stanova, međutim, sada je cijena kvadrata pala za trećinu.

FOTOGALERIJA: Ponuđeno na dražbi ove godine

Prvi je službeni oglas o usmenoj javnoj dražbi u medijima objavljen u subotu pa zasad još nema velikog interesa ali, kako kaže Peić, i to se uskoro očekuje.

- Ono što je najvažnije je to da su stanovi etažirani, svi su papiri čisti i potencijalni se kupci mogu upisati kao vlasnici, osim što će banka dok se ne namiri imati hipoteku na zgradu - kaže Peić.

Objašnjava nam kako ide proces prodaje koji je u svim postupcima javnih dražbi sličan ili istovjetan.

Zgrada pokraj City Centra One

Svi zainteresirani se prvo moraju javiti stečajnom upravitelju.

Potencijalni kupac se o prodaji, uvjetima i dokumentaciji može interesirati uživo u njegovu uredu, a sljedećih dana bit će organiziran i obilazak i razgledavanje stanova u zgradama.

- Ako kupac pokaže da je ozbiljno zainteresiran, nakon toga mora položiti jamčevinu od deset tisuća kuna, i to tri dana prije javne dražbe koja će se održati 20. studenoga na Trgovačkom sudu.

Nakon toga počinje proces kupnje, odnosno prodaje - govori stečajni upravitelj.

Sniženu cijenu stanova odredio je stalni sudski vještak. Vlasnik Euroyachtinga Branko Maček ispred tih zgrada je sagradio i poslovnu zgradu površine 50 tisuća četvornih metara.

Iako je Mačekova ideja bila da proda i iznajmi urede te zaradi na stambenim kvadratima, investicija se ubrzo pokazala prevelikim zalogajem.

Mediji su tako još prije četiri godine izvještavali kako se poslovna zgrada privremeno zatvorila jer zainteresiranih kupaca - nije bilo. Staklena poslovna zgrada u to je vrijeme bila poznata po luksuznom kuglačkom centru Bowling 300 koji je imao 36 staza i popratne ugostiteljske sadržaje, ali unatoč brojnim akcijama nisu uspjeli privući dovoljno zainteresiranih kuglača.

Maček je u gradnju uložio oko 20 milijuna eura, ali projekt je bio neisplativ.

Stručnjaci za nekretnine tada su zaključili da problem nije bio u lokaciji niti cijenama najma, nego - u parkiralištu kojeg oko zgrade nije bilo dovoljno. S obzirom na krizu, za poslovne prostore jednostavno nije bilo dovoljno tvrtki koje bi se tamo odselile. Tako je na kraju Euroyachting otišao u stečaj, a sada se rasprodaju stanovi u zgradama iza poslovne zgrade.

Najviše će tako profitirati kupci koji bi na stanu od 70 četvornih metara mogli uštedjeti i do 350 tisuća kuna.

Trenutačno stanje na tržištu grada

Prema podacima Očevidnika nekretnina na stranicama Hrvatske gospodarske komore putem javnih držabi u Hrvatskoj se prodaju 2282 nekretnine, od čega njih 1938, zbog toga što su vlasnici pod ovrhom, a 344 jer su tvrtke vlasnici u stečaju. Na Zagreb otpada 459 nekretnina, od čega je njih 246 na bubnju zbog ovrha, a 213 zbog stečaja tvrtki vlasnika. No, većina su zemljišta, stare upravne zgrade, poslovni prostori, livade ili dvorišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:27