HILTON ZA BESKUĆNIKE

Umjesto smrzavanja, čeka ih topli obrok, kabelska, krevet i, zatreba li, liječnik

Zgrada je obnovljena i opremljena još u travnju 2009., ali beskućnicima je bila nedostupna zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - “Hilton za beskućnike”, kako zagrebački gradski oci nazivaju suvremeni dvokatni objekt za smještaj beskućnika i socijalno ugroženih u Omladinskom naselju 7. sekretara SKOJ-a u Kosnici, za mjesec dana napokon otvara svoja vrata i postaje dostupan našim sugrađanima bez krova nad glavom.

Zgrada je obnovljena i opremljena još u travnju 2009., ali beskućnicima je bila nedostupna zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Taj je problem napokon riješen, pa je Grad dio nekretnina bivšeg Omladinskog naselja 7. sekretara SKOJ-a predao na korištenje Hrvatskom crvenom križu za potrebe prenoćišta jer će se prenoćište na adresi Grgura Ninskog 2, pokraj hotela The Regent Esplanade, zbog opasnosti od urušavanja ili zapaljenja zbog zastarjelih i neodržavanih električnih instalacija uskoro rušiti.

Crveni križ je tako na upravljanje dobio paviljone F, G i K, ukupne površine oko 1500 četvornih metara, sanitarni čvor površine 56,74 četvorna metra i zemljište površine oko 4000 kvadrata. Program rada prenoćišta Grad će sufinancirati s 2,2 milijuna kuna.

- Želimo da se novo prenoćište otvori sredinom listopada, prije nego što u Zagrebu počnu hladnoće. Dugo smo sređivali svu potrebnu dokumentaciju i prenoćište bi napokon trebalo početi služiti svrsi - rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb.

Svaki paviljon ima 24 trokrevetne sobe, četiri kupaonice s tuš-kabinama, TV salon u zajedničkom dnevnom boravku i suvremeno opremljenu kuhinju s velikom blagovaonicom koja se nalazi u sklopu ustanove Dobri dom nedaleko od Domovinskog mosta. Otvaranjem doma trebala bi se poboljšati socijalna slika metropole, a korisnicima gradskih prenoćišta omogućili bi se uvjeti življenja dostojni čovjeka.

Beskućnicima će se pružati usluge prehrane, prijevoza, brige o zdravlju te stručne usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije i radnih aktivnosti, organiziranog provođenja slobodnog vremena i drugih programa u lokalnoj sredini radi poboljšanja kvalitete života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24