HLADAN TUŠ

DESECI TISUĆA ZAGREPČANA VEĆ DANIMA NEMAJU TOPLU VODU, EVO KAKO SE SVE SNALAZE 'Stisnemo zube i na tri-četiri-sad utrčimo pod tuš'

 
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Veliki lonci puni vode koja ključa na štednjaku tijekom jutra ili večeri ili, pak, redovito viđanje rodbine i prijatelja isključivo zbog korištenja njihova tuša postala je nemila svakodnevica stanara Novog Zagreba.

Oni, naime, već osam dana nemaju tople vode, a ta će situacija trajati do 15. kolovoza. Zbog obnavljanja magistralnog vrelovoda HEP im je prestao isporučivati toplu vodu pa se s hladnom snalaze kako znaju i umiju. Dok se najhrabriji odlučuju junački stati pod ledeni tuš, većina ih se odlučuje okupati kod nekog drugog ili, pak, zagrijati vodu.

Na sedmom katu Mamutice zatekli smo baku Davorku Dragušicu koja čuva dvoje unuka. Starijem Bruni (10) metoda je već poznata. Baka zagrije vodu na štednjaku i lagano mu nalijeva vruću vodu dok iz tuša pušta hladnu vodu. Tako se već danima snalaze.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Prilagodili su se

- Nije ništa strašno, dapače, osvježavajuće je. Naravno, inače se nikad ne tuširam u tako hladnoj vodi, ali sad sam se prilagodila. Tješim se da je hladna voda dobra, pogotovo sad dok je vruće. Tuširam se otprilike jednom u dva dana. Snađem se kako znam i čekam da se topla voda vrati - priča Davorka.

Bruno, koji je inače iz Dugava, kaže da tako i doma radi. Mlađa unuka Laura Šarić (8) upravo je došla iz Njemačke i kod bake ju je dočekao hladan tuš. Doslovno.

- Upravo se istuširala, ali samo na brzinu, tek toliko da se osvježi. Ima dugu kosu pa je ne mogu kod sebe oprati. Danas poslijepodne ću je odvesti tu dolje ispred zgrade, kod frizerke, da je ona opere - priča baka.

Ujutro ili kasno navečer ona, pak, “stisne zube” pa se na brzinu otušira hladnom vodom. Nije joj se bilo lako odlučiti na to, priznaje, ali to je jedino rješenje. Nedostatak svakodnevnog tuširanja rješava i kreativnim rješenjem.

- Upalim klimu koja rashladi prostor pa se manje znojim, tako da se ne moram stalno tuširati - kroz smijeh govori Davorka.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Strah od prehlade

Nekoliko katova ispod njih živi Andrea Kusaković (30) s mužem Matijom. Tek su se vratili s godišnjeg pa ih je situacija zatekla nespremne. On je baš tog jutra morao oprati kosu pa je ona zagrijala par litara vode da mu olakša.

- Moja sestra Maja se prije nekoliko godina prehladila jer je prala kosu u hladnoj vodi. Strah me da mi se ne dogodi isto pa ne želim riskirati s hladnom vodom. Kad se samo tuširam, uletim na tri-četiri-sad. Prvo je šok za organizam, ali se brzo priviknem, slično kao i kad se ulazi u more. No, nakon toga mi je teško ugrijati se, bez obzira na to što je vani jako vruće - napominje Andrea koja dodaje kako joj se čini da će dani do 15. kolovoza, kada bi ponovno trebali imati toplu vodu, biti jako dugački.

Kaže da se to i prije znalo događati, da ljeti nema tople vode, pa je tada znala otići kod prijatelja ili bake u Lanište. Kuhinjska čišćenja rješava tako što posuđe namoči u hladnoj vodi dan prije i ostavi preko noći, a ujutro ga opere s toplom vodom koju je zagrijala na štednjaku. Srećom, kaže, ljeto je pa ne kuha puno i ne masti se toliko posuđe, inače ne zna kako bi uspjela sve dobro oprati.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

S hladnom se vodom muči i mlada obitelj Prebeg iz Dugava. Trogodišnja Elena nedostatak vode gotovo da i ne primjećuje - to samo znači da se svakoga dana kupa u svojoj omiljenoj kadici. No, njezinim roditeljima manje je zabavno: svakoga dana moraju ugrijati vodu u dva velika lonca, što traje po sat vremena. Tek onda počinju s pripremama za kupanje, tako da je to dugotrajan proces.

- Supruga je prvog dana ugrijala vodu, ali nedovoljno pa je Elena rekla da joj je hladno. Zbog toga joj nije htjela prati kosu, nego je sutradan baš pustila da voda uzavre i pomiješala je s hladnom, da temperatura bude OK. Nismo o tome ni razmišljali prije, ali, eto, čovjek se nauči - kaže Dorijan Prebeg, koji dodaje kako on sebi ne grije vodu. Jednostavno stisne zube, priznaje, i ode pod ledeni tuš. A da je voda hladna, itekako jest, tako da mu treba i po pet minuta da se navikne na njezinu temperaturu. Priznaje i kako pokušava što kraće vremena provesti pod tušem.

- Snalazimo se kako znamo, ali moram priznati da sad dobro razmislim prije nego što odem pod tuš. Nema više kupanja dva puta dnevno, nema šanse. Kad se ponovno vrati topla voda, bit ću jako sretan - priznaje Dorijan.

Samo pranje molim

Nedostatak tople vode usrećio je jedino frizere koji imaju bojlere pa tako mogu ugrijati vodu. U salonu Bloom, smještenom u blizini Mamutice, zatekli smo frizerku Ivanu. Ona je upravo prala kosu Jasmini, koja to ovih dana ne radi kod kuće, nego dolazi u salon na pranje. I to namjerava raditi sve dok nema tople vode. Kosu, naime, bez tekuće tople vode ne može dobro oprati.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Otkako popravljaju cijevi imamo puno više posla. Svi koji imaju dugu kosu znaju koliko ju je teško, da ne kažem nemoguće, dobro oprati doma. Ljudi me stalno zovu da bi došli, a mnogi uopće ne žele frizuru, nego samo pranje kose - kaže Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:37