KOBNI RADOVI

DETALJI TRAGEDIJE U TRNJU Radnik po snijegu i jakom vjetru pokušavao zaštititi krovište, poskliznuo se s najmanje deset metara visine, pao i poginuo

 
 Jutarnji list

Izvođenje radova na visini, pogotovo ako se pritom ne poduzmu sve potrebne mjere samozaštite, itekako je opasno. Pokazala je to u utorak ujutro tragedija u zagrebačkom Trnju nadomak zgrade. Policija je dojavu o nesreći na radu na Trnjanskoj cesti dobila oko 8.50 sati. Nesretnom 59-godišnjem Anti G., koji je na krovu zgrade obavljao radove, nije bilo spasa nakon što se poskliznuo s najmanje deset metara visine i pao na tlo.

Jutarnji list

U kobno vrijeme u Zagrebu je padao snijeg i puhao jak vjetar, a radnik je, kako doznajemo, pokušavao zaštititi krovište tako što je na jedan dio gdje je rupa postavljao ceradu. Prema informacijama s mjesta događaja, kućepazitelj je angažirao tvrtku na poslovima sanacije, no umjesto dovršenog posla, na mjesto događaja pristigla je Hitna pomoć, policija, ali i inspektor zaštite na radu kako bi se utvrdile sve okolnosti tragedije.

- U zagrebačkom naselju Trnje u utorak se dogodila tragedija. Radnik jednog poduzeća pao je s krova i smrtno stradao. Ovim putem pozivam vlasnike poduzeća da se obavezno poduzmu mjere samozaštite radnika koji rade na visini - rekao je Dubravko Teur, zamjenik načelnika PU zagrebačke. A gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izrazio je sućut obitelji poginulog te poručio da "sve što je visoko, odnosno više od dva metra, je opasno".

Jutarnji list

- Kad sam imao 19 godina, nije bilo opasno ni sedam, osam metara. Kao mačak bih se dočekao. Nepojmiljivo mi je, međutim, da netko može otići na 12, 13 metara, a da nije vezan. Očito je netko napravio propust, ne bih prejudicirao istragu. Ne možemo se opustiti, moramo biti još discipliniraniji, čuvati zdravlje svakog našeg čovjeka u gradu. Stradali čovjek je bio u najboljim godinama, kao i onaj ranije branitelj iz Sesveta - rekao je Bandić dodavši kako će s obitelji poginulog stupiti u kontakt.

Jutarnji list

Inače, ovo je druga takva tragedija u metropoli. U padu s 12 metara visine život je 27. ožujka izgubio i 55-godišnji Petar S., branitelj i otac troje djece koji je radio na sanaciji urušenog krovišta nakon potresa, nedaleko zagrebačkog Kvaternikova trga. Bio je zaposlenik tvrtke Domus Acta iz Grižanske ulice u Zagrebu, registrirane za graditeljstvo i projektiranje, a tvrtku su angažirali sami suvlasnici zgrade jer su s njom već ranije poslovno surađivali.

Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:05