DJEČJI VRTIĆI

DJECI PREKASNO STIGLE PAPUČE PA MORALI NAPRAVITI 1500 NOVIH Dio djece koja su već dobila obuću prerasla su brojeve koje je Grad naručio još u ožujku

Do kraja ovoga tjedna isporuka će stići u 140 vrtića, a papuče izrađene u četiri boje - crnoj, bijeloj, plavoj i crvenoj - dobit će 22.091 dijete
 HANZA MEDIA

Sredinom prošloga tjedna ukupno 4782 djece u 56 dječjih vrtića dobilo je dugoočekivane papuče koje je za njih naručio Grad Zagreb.

Ukrašavanje

Riječ je većinom o privatnim vrtićima jer je, kažu iz Grada, tamo manje djece, što im je olakšalo prvu fazu isporuke. No, kako su neki roditelji i djelatnici vrtića očekivali, već je na samome početku došlo do određenih problema na koje su upozoravali još u ožujku, kada je na e-mail adrese vrtića stigao dopis iz Grada kojim se traži da hitno u dva dana pošalju popis djece od treće do pete godine i izmjere im stopala kako bi mogli naručiti papuče. Sedam mjeseci kasnije neka su se djeca ispisala iz vrtića, a neka su prerasla brojeve papuča koje su im naručene.

- Od ukupno 15 djece koja idu u naš vrtić čak 10 ih je novih. To znači da tih 10 neće imati papuče jer nisu bili upisani kada smo radili mjerenja stopala. Pošiljka je stigla u prošlu srijedu, ali sada nemamo mnogo koristi od toga. Pokušat ćemo naručiti nove ako možemo - poručila je Blaženka Vukoja, osnivačica privatnog vrtića Čarobni svijet.

I u vrtiću Panda prošli su tjedan dobili obuću, i to za 80 djece, gdje su zadovoljni, kažu, isporukom i već su ih počeli ukrašavati kako bi djeca mogla razlikovati čije su koje papuče.

- U petak smo ih podijelili roditeljima da ih odnesu kući i s djecom napišu imena na njih ili nacrtaju neki crtež, poput cvjetića ili auta, tako da se mogu razlikovati. Samo 5 do 6 djece je dobilo papuče premalih brojeva, tražit ćemo sljedeći tjedan da ih zamijene.

Četiri boje

Dobili smo plave, crvene i bijele. Djeci se sviđaju, ali ih znaju i zaboraviti kod kuće. Jedan dječak je komentirao kako on ima ljepše papuče nego njegova sestra školske tenisice. Mislim da su kvalitetno napravljene, duboke su i dobre za dječji zglob - istaknula je Najda Čindrak, osnivačica privatnog vrtića Panda.

Na popisu od 56 vrtića u Zagrebu koji su već dobili naručene papuče samo je devet gradskih, a riječ je o vrtićima Bukovac, Izvor, Krijesnice, Medveščak, Tatjane Marinić, Trnoružica, Markuševec, Maksimir i Mali princ, dok će svi ostali svoje dobiti kroz nekoliko dana.

Prema riječima Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, isporuka ide svojim tijekom.

- Svako dijete će dobiti jedan par obuće, a Grad je izdvojio tri milijuna kuna za papuče koje je radila Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - kaže Lovrić.

Kako doznajemo iz URIHO-a, do kraja ovoga tjedna isporuka će stići u 140 vrtića, a njihove papuče u četiri boje crnoj, bijeloj, plavoj i crvenoj dobit će ukupno 22.091 dijete.

Bacanje novca

- Kad svi vrtići dobiju papuče, onda će moći od nas tražiti zamjene. Zamjena će se odvijati fizički, dakle broj za broj. Mi smo za svaki slučaj napravili 10 posto više papuča od ukupno naručenih upravo iz razloga ako ih djeca prerastu pa ih treba zamijeniti. Tako da smo ih oko 1500 dodatnih napravili - objasnio je Hrvoje Golub, rukovoditelj Kožne galanterije i obuće URIHO.
I dok neki pozdravljaju cijeli projekt i nemaju ništa protiv toga da djeca u vrtićima nose uniformiranu obuću, dio građana smatra kako je to bacanje proračunskog novca koji se mogao pametnije iskoristiti, primjerice u obnovu vrtićkih objekata, opremu i igračke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:05