STRADALA U POTRESU

DJEVOJČICA (15) BORI SE ZA ŽIVOT Susjedi iz Đorđićeve: 'Ta obitelj je divna, ovo je velika tragedija'

 Vanja Nezirović / HANZA media

Petnaestogodišnja djevojčica iz zagrebačke Đorđićeve ulice u nedjelju ujutro u potresu je zadobila teške ozljede te se bori za život u bolnici u Klaićevoj ulici.

Iako je zgrada u kojoj je stradala nedugo nakon potresa izgledala kao da je dobro prošla, iznutra, u dvorištu, smještenom nedaleko od stana u kojem je to jutro boravila djevojka, posljedice potresa bile su i više nego očite.

Teške ozljede

Dvorište je doslovce bilo zatrpano ciglama koje su, čini se, popadale s krova. Dvorište je izgledalo potpuno urušeno. Posljedice potresa bile su i vidljive na hodniku zgrade, popucali zidovi, fasada, porušene tegle s cvijećem... Vrata stana u podrumu kuće, u kojoj se dogodila tragedija, otvorio nam je u nedjelju ujutro muškarac koji nas je zamolio da ih trenutno ostavimo na miru.

- Molim vas da nas sad pustite na miru - rekao nam je.

U nedjelju se nije moglo doznati kako je točno djevojčica stradala, odnosno što je palo na nju, ali zadobila je, kako su nam kazali u bolnici, teške ozljede. Riječ je o kraniocerebralnoj ozljedi zbog koje je djevojčica hitno stavljena u induciranu komu.

- Djevojka ima teške ozljede zbog kojih je morala biti reanimirana i primijenjene su sve mogućnosti intenzivnog liječenja - objasnio je nam je jučer prof. dr. Goran Roić, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj. Nažalost, stanje joj se nije poboljšalo tijekom noći. - U kritičnom je stanju u intenzivnoj njezi, provodi se monitoring vitalnih funkcija i mjere intenzivnog liječenja - izjavio je jutros Roić Hini.

Liječnici nisu htjeli davati nikakve daljnje prognoze. Susjedi teško stradale djevojčice kažu da je njezina obitelj izuzetno pristojna i draga te da u tom stanu žive proteklih desetak godina.

Stan se smjestio u suterenu. Ispred samog ulaza u tu zgradu civilna zaštita postavila je kante za smeće te ogradila ulaz jer je i s krova prijetio komad zida.

- Njezini roditelji su divni ljudi, žive u zgradi već desetak godina, prije su u tom stanu živjeli roditelji od mamine djevojčice. Ona ima i brata. Njih četvero je živjelo u tom stanu od 80-ak četvornih metara. Jako su lijepo to dolje uredili. Ovo je velika tragedija - rekao nam je jedan od susjeda koji je želio ostati anoniman, a misli, iako nije siguran, da djevojčica navodno ide u gimnaziju.

Inače, Đorđićeva ulica jedna je od onih ulica koje su u nedjelju u potresu najteže stradale. Prizori automobila na koje su se doslovce urušili komadi zgrada djelovali su zaista zastrašujuće, a na početku ulice na jednoj od starijih zgrada srušila se gotovo cijela zidna stijenka.

Sve popucalo

- Unutra je sve popucalo, svi zidovi su napukli uz rubove - govori nam drugi od susjeda iz Đorđićeve. Kroz jutro civilna zaštita pokušavala je ograditi zgradu u kojoj je stradala djevojka, pa i druge koje bi im se učinile kao prijetnja za prolaznike, ali onda im je ponestalo same trake koju su postavljali kako bi prolaznicima dali do znanja da paze.

- Nemamo više ni trake za ograditi, moramo pričekati da dođemo do nje pa ćemo je postaviti i oko ovih zgrada. Đorđićeva je zaista strašno stradala - rekao nam je jedan od djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:19