ŽENSKI HOKEJ NA LEDU

Dok mi do ponoći treniramo, roditelji drijemaju u autima

Igračice Griča treniraju u nemogućim uvjetima, a unatoč svim poteškoćama obožavaju biti na ledu
 Damir Krajač / CROPIX

“Zig-zag, Me-dve-ščak!” navijački je slogan koji uz ritmove bubnjeva i gromoglasni pljesak već dvije godine odjekuje Ledenom dvoranom.

No, jeste li ikad čuli kako vjerni navijači bodre nježniji spol na ledu?

“Protiv punčka naše cure

po pobjedu prvu jure!

Za njih pijte piva ture

i navijajte: Grič-Grič-Grič!

Mali ftiček, velki krič!”

Zvuči poznato? Ta se pjesma mogla čuti u slovenskim dvoranama kad su ledom vladale zagrebačke hokejašice. Ali, to se u posljednje vrijeme događa vrlo rijetko. Prvi i jedini hrvatski ženski klub hokeja na ledu Grič ove godine nije odigrao ni jednu utakmicu. Čak ni prijateljsku. A prije nekoliko je godina odmjeravao snage s jakim momčadima u EWHL ligi, elitnom natjecanju koje se može usporediti s EBEL ligom u muškom hokeju. Grič je igrao i Ligu prvaka, Slovensku ligu...

Sada se djevojke okupljaju na Zagrebačkom velesajmu, i to noću, od 23 sata do ponoći. A dok one treniraju, njihovi ih roditelji čekaju grijući se u kafiću ili u automobilima na parkiralištu. Raniji termin ne mogu dogovoriti, iako su neke članice maloljetne, a prednost pred njima imaju i rekreativci na klizaljkama.

Financijski problemi

Djevojke nemaju ni konkurenciju, sve su registrirane u istom klubu pa se, kad se održava državno prvenstvo, podijele u dva kluba - Grič i nepostojeći Kaptol. Tko u tim međusobnim dvobojima dominira, posve je izvjesno, ali i nebitno.

Klubu Grič veći je problem financiranje. Sve ih institucije, naime, ignoriraju. Doduše, Grad Zagreb plaća im termine treninga na klizalištu Velesajma, ali to nije dovoljno za daljnji razvoj kluba. Jer, bez sponzora i financijske potpore klub ne može opstati, a djevojke ne mogu sudjelovati na turnirima, za koje su ionako same prikupljale novac. Ne bi ni to uspjele da roditelji ne “uskaču” kad su posrijedi putovanja, smještaj i nabava opreme, teške 15 kilograma, čija vrijednost doseže 2000 eura. No, unatoč svim preprekama, djevojke uživaju na ledu. I ne odustaju.

Priča o ženskom klubu hokeja na ledu Grič počela je prije deset godina. Sedam se djevojaka, predvođenih Sonjom Meke, današnjom predsjednicom kluba, zaljubilo u taj sport gledajući očeve i braću na njihovim treninzima. Danas ih je 30-ak, najmlađoj je 15 godina, a najstarijoj više od 30. Godine truda su se isplatile, kažu, tako da neke od njih kao pojačanje igraju i za slovenski klub Celje. Ponosan je i trener Marijo Budja, jer njihovi uspjesi govore o tome koliko bi mogle pridonijeti hokeju i na našim prostorima: Dijana Krušelj-Posavec bila je najbolja igračica Prve austrijske lige s najviše postignutih golova, a za njom ne zaostaju ni Ela Filipec, Martina Smolec i Tijana Delić.

- Počela sam igrati sa šest godina u muškom Klubu Mladost. S dečkima se može igrati do 16. godine. I poslije sam tražila muški klub, ali me nisu htjeli primiti. Bilo je puno predrasuda kad sam počela trenirati. Ispitivali su me imam li sve zube, a nekima su govorili da se radije prime kuhače - smije se 21-godišnja Dijana i dodaje da se mnogo žrtvovala.

Pripreme za Australiju

- Zbog kasnih treninga teško usklađujem obveze na fakultetu. Nakon 15 godina naviknula sam se na glomaznu opremu. To je grub sport, ali u ženskom su hokeju zabranjeni kontakti, a stroža su i pravila. Iako nas nema puno, dobra smo i složna ekipa. Žalosno je što je ženski hokej, primjerice u Švedskoj, cijenjen sport, a kod nas smo neravnopravne s dečkima - kaže studentica FER-a.

I Ela se bavi hokejom od 6. godine, a trenirala je čak i na temperaturi od - 16 Celzijevih stupnjeva.

Djevojke se trenutno pripremaju za Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, koje se u siječnju održava u Australiji, a još nisu uplatile depozit za avionske karte. Gotovo sve članice kluba Grič, s navršenih 16 godina, hrvatske su reprezentativke. No, medalje osvojene na prošlim svjetskim prvenstvima, višegodišnji trud i ljubav prema tom sportu brzo su zaboravljeni. Njihov menadžer Robert Bednjanec podsjeća da su 2007. na Svjetskom prvenstvu Divizije IV u Ruminjskoj bile veliko iznenađenje. “Pomele” su konkurenciju, osvojile prvo mjesto i zasluženo se plasirale u viši rang natjecanja.

- Teško je dobro se pripremiti u ovakvim uvjetima. Sponzori su uvijek dobrodošli, a tek smo sad us-pjeli dogovoriti jedan raniji termin za trening reprezentacije. U Austriji se borimo za prvo mjesto, a s klubom se dogodine namjeravamo opet uključiti u ligu. Djevojke su odlične, iako im je naporno trenirati u ovakvim uvjetima. Nadamo se da će se i to promijeniti - ističe Bednjanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:43