TUŽNA SUDBINA

DUGUJE ZA VODU I MOLI ZA OPROST DUGA 'Nas četvero živimo od 3800 kn. Većinu trošim za bolesnog sina'

Četveročlana obitelj preživljava s 3800 kuna mjesečno, žive u Sopnici, a većinu troše za liječenje sina s cerebralnom paralizom
Zagreb, 180515.144. brigade hrvatke vojske, Sopnica Jelkovec.Andjelka Kelekovic sa sinom Markicom, za pricu o gradanima koji cekaju odluku Holdinga o oprostu dugova. Na fotografiji: Markica Kelekovic i majka Andjelka.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Kako bi prehranila obitelj, prodala je i namještaj iz dnevne sobe.

Nakratko je ublažila surovu svakodnevicu, platila dio režija, no uskoro je ponovno bila na rubu.

Anđelka Keleković, samohrana je majka dvije kćeri od 11 i 20 godina i sina Markice, 32-godišnjaka koji ima cerebralnu paralizu zbog koje je prikovan za krevet i treba njegu 24 sata na dan. Socijalna radnica joj je, kaže, jednom prilikom rekla da bi joj najlakše bilo smjestiti sina u dom.

- To ne dolazi u obzir. On je moj sin - odgovorila je.

Sve troše na liječenje

Ova četveročlana obitelj živi od 3800 kuna mjesečno u stanu u Sopnici Jelkovec, koji je na korištenje dobila od Grada i gotovo sav novac koji dobiju potroše na liječenje svoga sina i brata. Markica leži na posebnom madracu koji je stalno priključen na struju i vibrira da se ne bi stvarale rane zbog bolesti. Osim toga, ima i cistostomu, odnosno urinski kateter, pa mu majka često mora mijenjati vrećice u koje vrši nuždu, kupovati lijekove, ali i posebne kreme.

Za režije i stanarinu ne ostane gotovo ništa, i to je još jedna briga s kojom se Anđelka i njena djeca svakodnevno bude. Njihovo trenutno dugovanje iznosi oko 15 tisuća kuna.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 180515.144. brigade hrvatke vojske, Sopnica Jelkovec.Andjelka Kelekovic sa sinom Markicom, za pricu o gradanima koji cekaju odluku Holdinga o oprostu dugova. Na fotografiji: Markica Kelekovic i majka Andjelka.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Isključit će joj vodu

- Stalno mi dolaze opomene za isključenje struje, plina i vode jer ja nemam od čega to plaćati. Izgubljena sam. Htjela bih sina poslati i na operaciju u Linz, a ne znam kako - govori Anđelka kroz suze.

Sada spas vidi u Zagrebačkom holdingu. Čula je gradonačelnika Milana Bandića koji je najavio kako će i ovaj komunalni div opraštati dugove. Spas je vidjela i u oprostu dugova Vlade, no FINA ju je odbila jer je imala podignut kredit u banci. To je napravila, objašnjava, kako bi sinu Markici mogla platiti liječenje.

- Za vodu sam dužna više od tri tisuće kuna. Strahujem svakoga dana kada ću otvoriti pipu a iz nje neće poteći niti kap vode. Ako mi oproste taj dug, vratili bi me među žive, jer se već mjesecima osjećam kao da imam omču oko vrata - povjerila nam se Anđelka Keleković. Prema FINA-inom Registru otpisa dugova, građani Zagrebačkom holdingu na dan 30. rujna 2014. godine, kada je i osnovan registar dužnika, duguju 2,33 milijuna kuna glavnice i oko 1,25 milijuna kuna pripadajućih kamata.

I sam gradonačelnik Milan Bandić nekoliko je puta, otkako su mu vraćene sve ovlasti, izjavljivao kako će se i Holding pridružiti otpisu dugova građana.

Grad će subvencionirati

- Zauzet ćemo poziciju. Ja znam što treba napraviti, ali kada dobijem pune, relevantne informacije, onda ću reći što ćemo dalje - rekao je Bandić početkom mjeseca.

I prvi čovjek Holdinga Dejan Fičko tada je izjavio kako u Holdingu rade projekcije vezane za oprost dugova te čekaju koordinaciju s Gradom, odnosno sa službama.Ukoliko se Grad i Holding dogovore, oprost dugova građanima realizirao bi se najvjerojatnije prema modelu da Holding otpiše dug, a da Grad, budući da je u nezavidnoj financijskoj situaciji, Holdingu subvencionira barem dio oproštenog duga.

Takvom scenariju nada se i Anđelka. Voljela bi, kaže, da ponude takav model oprosta prema kojem će glavni kriteriji biti to što ima mjesečna primanja samo kao majka njegovateljica, nema apsolutno nikakvu štednju, a i ne posjeduje niti jednu nekretninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:25