POGLED IZ VISINE

EKSKLUZIVNO: SNIMKA IZ ZRAKA POKAZUJE KOLIKO JE RAZORAN BIO POTRES U ZAGREBU 'Ostali smo šokirani razmjerima štete koja je sa ceste nevidljiva...'

 
Šteta od potresa u Zagrebu iz zraka
 Screenshot

U rano nedjeljno jutro, u 6:24, Zagreb je pogodio razoran potres magnitude 5.5. Bio je to najjači potres u hrvatskoj metropoli u posljednjih 140 godina. Nešto više od pola sata nakon prvog udara grad se opet zatresao, ovaj put magnitudom 5.0. Poslije tog drugog udara u nedjelju, ali i narednih dana, uslijedio je niz blažih, popratnih udara.

Kako su počele pristizati prve fotografije nakon potresa, bilo je jasno da je u gradu nastala ogromna šteta. To se naročito odnosi na sam centar grada u kojem su uglavnom starije zgrade. Prizori velikih kamenih dijelova fasade nasred ulice, automobila zatrpanih pod palim ciglama i crjepovima i srušeni vrh tornja Zagrebačke katedrale otkrili su da se radi o ozbiljnoj katastrofi.

Nažalost, u potresu je smrtno stradala jedna djevojčica, a više osoba je ozlijeđeno.

Odmah nakon potresa angažirane su sve nadležne državne i gradske službe koje su krenule u procjenu štete, akciju čišćenja grada, i najvažnije - utvrđivanja sigurnosti zgrada. Tu najveći dio odrađuju timovi statičara pod vodstvom prof. Josipa Atalića s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a koji objektima dodjeljuju zelene, žute, odnosno crvene kartice ovisno o tome jesu li ili nisu sigurne da se u njima boravi.

U srijedu do 16 sati pristiglo je više od 26 tisuća prijava oštećenja od potresa. Iako ta brojka vjerojatno nije realan prikaz stanja jer su neki stanari slali i pojedinačne prijave, šteta je itekako velika, a više od 7000 objekata je pogođeno.

Koliko je štete grad zapravo pretrpio, možda najbolje pokazuje zračna snimka iz samog središta Zagreba. U videu koji traje nešto manje od dvije minute prikazana je jedna teško oštećena zgrada u Gajevoj ulici i njezina neposredna okolica, ali već je i to dovoljno da se čovjek "smrzne".

Od zgrade su se odlomili cijeli dijelovi zida, pola krovišta je doslovno "iscurilo" na tlo, dimnjaci su ili potpuno razvaljeni ili se jedva drže na krovu... Ukratko, jasno je da su razmjeri štete enormni.

Alen Đ., autor zračne snimke zabilježene dronom kaže da ga je videomaterijal šokirao.

- Građani možda nisu svjesni koliko tehnologija može pomoći. Prijatelj iz Gajeve 18 me zamolio da snimimo njegovu i susjedne zgrade kako bi pomogli utvrđivanju štete. Ostali smo šokirani razmjerima štete koja je s ceste nevidljiva kao i iz samih stanova. Nadamo se da će snimka potaknuti i druge vlasnike dronova da pomognu... - rekao je Alen Đ.

Još dvije snimke iz zraka, na kojima se vide oštećenja kuća od potresa, poslao nam je i gospodin Viktor Vitja Šarić. I na njima se vidi kako su posebno teško nastradali krovovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:39