SKUPŠTINA

Elicom: Našoj se tvrtki ne pogoduje, zadovoljili bismo i puno teže kriterije

    AUTOR:
    • Matija Boltižar

  • OBJAVLJENO:
  • 28.06.2018. u 17:00

Tomislav Krišto / CROPIX

Tko će održavati javnu rasvjetu u gradu Zagrebu? Ovo se pitanje prije mjesec dana pojavilo na dnevnom redu Gradske skupštine i otad nije dobilo odgovor.

Prijedlog Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba dva puta je odbijen te vraćan na doradu i zasad je gradonačelniku Milanu Bandiću donio samo probleme. Oporbeni zastupnici optužuju ga da je namjestio uvjete odluke za odabir tvrtke, zbog čega su posljednja dva puta “minirali” sjednicu. Ipak, puno veće probleme Bandić ima s HDZ-om, svojim koalicijskim partnerom, koji uporno odbija glasati za usvajanje te točke.

Zbog toga je zagrebački gradonačelnik prije tjedan dana čak prijetio raskidom suradnje na gradskoj i državnoj razini.

I to sve zbog javne rasvjete, iako se ne radi ni o kakvoj ideološkoj odluci ili pitanju koje je izazvalo veliku paniku kod građana.

O čemu je onda riječ? Na papiru se radi o poslu vrijednom otprilike 32 milijuna kuna godišnje, kojim će neka privatna tvrtka dobiti pravo održavanja javne rasvjete u Zagrebu na razdoblje od dvije godine. Spomenuta odluka propisuje financijske i tehničke uvjete koje neka tvrtka mora zadovoljiti za dobivanje posla, a trenutačno u Hrvatskoj postoji samo pet tvrtki koje zadovoljavaju sve uvjete, što je jedan od razloga zašto su određeni gradski zastupnici izrazili sumnju da je odluka rađena upravo za njih.

Unosan posao

Poslove održavanja rasvjete dosad je obavljala tvrtka Elicom koja ujedno drži i unosan posao božićnog ukrašavanja Zagreba od oko 5,4 milijuna kuna. Oni, pak, odbacuju bilo kakvu upletenost u izradu Odluke.

- Elicom nije imao i nema nikakvog utjecaja na prijedlog predmetne odluke, niti se radi o odluci kojom se Elicomu na bilo koji način pogoduje. Takvu izjavu može dati samo osoba koja se nimalo ne razumije u sustav održavanja javne rasvjete grada Zagreba - rekao je direktor Ivan Mučnjak te dodao da Elicom može zadovoljiti i duplo strože kriterije te da će se kandidirati kada bude objavljen novi natječaj.

Sjednica

Slična se situacija s javnom rasvjetom dogodila i 2014. godine. I tada je u pitanju bio natječaj koji je trebao dobiti Elicom, a u Gradskoj skupštini su ga zastupnici proglasili diskriminirajućim. Presudnu ulogu u rušenju je imao HSLS, tadašnji Bandićev koalicijski partner, a isto se događa i danas, samo što je ovaj put ključni faktor u rušenju HDZ.

- Mi jednostavno ne podržavamo ovaj prijedlog - kratko je izjavio Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i čelni čovjek zagrebačkog HDZ-a, ne dajući dodatno objašnjenje.

Ipak, od dobro upućenog izvora iz stranke doznali smo kako i oni smatraju da je Odluka namještena. Kada su na prošlotjednoj sjednici najavili da neće glasati za nju, Bandić je odmah uzvratio raskidom koalicije.

- Do sljedeće sjednice znat ćemo tko je u koaliciji, a tko nije - oštar je bio Bandić, ali više nije komentirao ovo pitanje. Umjesto njega, to je učinio Mikulić.

- Naša koalicija funkcionira tako da svako određeno vrijeme sjednemo i komuniciramo. I budite uvjereni da ćemo sjediti i dalje. Nema nikakvih problema, koalicija funkcionira - rekao je Mikulić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo