NOVI ŽIVOT

EPILOG PRIČE O ILIJI KARAMATIĆU I NJEGOVOJ DJECI 'Idemo u Jelkovec, Grad nam je dao stan od 60 kvadrata, djeca će tamo u vrtić i školu. Hvala svima!'

Kroz njihov unajmljen stan u Kustošiji u tri dana prošlo je više od tisuću ljudi, a jučer ih je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić
 Dragan Matić / HAZA MEDIA

Tužna priča o tati iz tramvaja koja je ujedinila cijelu Hrvatsku, jučer je dobila sretan epilog. Obitelj Ilije Karamatića iz Gornje Kustošije dobila je na korištenje gradski stan u naselju Sopnica Jelkovec.

Obitelj bi se u novi stan, nešto manji od 60 metara četvornih, trebala useliti početkom veljače, a Ilijin sin i kćer pohađat će tamošnji dječji vrtić i osnovnu školu.

Ispunjeni uvjeti

- Ljudi ispunjavaju sve uvjete. Tu je i socijalna i zdravstvena nota. Ilija je osoba s invaliditetom, ima multiplu sklerozu i dvoje maloljetne djece. Ilija zbog toga ne može raditi, njegova supruga nije zaposlena, a to su sve preduvjeti da ostvare pravo na stan mimo reda prvenstva - rekao je jučer gradonačelnik Milan Bandić koji je u poslijepodnevnim satima posjetio obitelj Karamatić u njihovu iznajmljenom stanu u Gornjoj Kustošiji.

Zbog sretnog završetka, kao i velikog srca koje su pokazali sugrađani koji su im odlučili pomoći novčano, ali i donosili ostale potrepštine, od odjeće, opreme za školu do igračaka, Ilija nije mogao pronaći riječi zahvale.

- Osim jednim velikim hvala, ne znam kako bih se odužio svima koji su nam pomogli - rekao je.

Jučer u ranojutarnjim satima obitelj su prvo posjetile Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i njezina pomoćnica Romana Galić. S Ilijinom nevjenčanom suprugom Natašom Maletić razgledavale su gradske stanove na Savici i Novom Jelkovcu. Na kraju su se složili da je stan u prizemlju zgrade od 57 kvadrata u novosagrađenom naselju na istoku grada najprimjereniji obitelji.

Rampa za invalide

- Hvala dobrim ljudima iz gradskog ureda. Stan u Jelkovcu je novogradnja i jako je lijep. To nam je velika, velika pomoć - rekla je Nataša, a Bandić je dodao da će Grad, zbog Ilijina zdravstvenog stanja, sufinancirati gradnju rampe za osobe s invaliditetom.

Selidba je početkom veljače, a pročelnica Višnja Fortuna rekla je da će se odmah pobrinuti da se trogodišnjem Ivanu nađe mjesto u vrtiću u Sopnici Jelkovec. Sedmogodišnja Pavica bit će premještena u tamošnju školu.

Jedno pecivo

Ilija i Nataša su se pohvalili gradonačelniku da su od početka članovi njegove stranke, na što im je Bandić u šali rekao da to ne govore javno jer bi moglo ispasti “da im je zbog toga sve namjestio”.

Podsjetimo, priču o tati iz tramvaja javnost je doznala zahvaljujući studentici Kristini. Ona je vidjela Iliju i njegova trogodišnjeg sina u trenutku kada je sin rekao tati da je gladan. Ilija mu je odgovorio da je mogao kupiti samo jedno pecivo jer nije uspio skupiti dovoljno plastičnih boca.

Kristina mu je odmah kupila potrebne namirnice, a kasnije je cijelu priču objavila na Facebooku kako bi potaknula i druge da se uključe. Uskoro su se javili brojni građani koji su odlučili pomoći obitelji Karamatić i promjeniti njihov život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 02:17