SPOMENIK GENIJALCU

FOTO: GDJE JE NESTAO NIKOLA TESLA? Brončani spomenik velikom izumitelju misteriozno nestao iz centra grada, evo što se dogodilo

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Na stranicama caffe bara Alcatraz osvanula je fotografija praznog postolja na križanju Preradovićeve i Masarykove ulice gdje je donedavno stajao spomenik Nikoli Tesli. Zbunjeni građani u čudu prolaze kraj mjesta na kojem je nekad stajao jedan od najvećih izumitelja na svijetu.

Radi se o sanaciji oštećenja na desnom boku brončanog kipa nastalog tijekom vikenda najvjerojatnije od udarca kamiona. U pukotinu koja je nastala udarcem, netko vrlo pristojan još je ubacio opušak cigarete. Gradski ured za prostorno uređenje izdao je odobrenje za sanaciju spomenika zbog čega je i uklonjen, piše ZG-magazin.

Sanacija i obnova spomenika povjerena je Ljevaonici Ujević te je spomenik otpremljen u njezinu radionicu. Direktor ljevaonice Damir Ujević potvrdio je za ZG-magazin da je spomenik udario kamion te da će ga vratiti na njegovo mjesto do kraja tjedna. Njega ova nezgoda ne čudi jer se radi o izrazito prometnoj lokaciji, a podsjetio je i na nedavan sličan slučaj u kojem je oštećen stup Hidrometerološkog zavoda na zagrebačkom Zrinjevcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:51