UTRKA U BAKAČEVOJ

FOTO: JEDINSTVENI SVJETSKI DOGAĐAJ U ZAGREBU Zabijelilo se sve na potezu od Katedrale do Manduševca, spektakl će prenositi i BBC

 Jutarnji.hr

Advent ispred kavane Johann Franck i na Europskog trgu jučer i službeno završen, tjedan dana prije ostalih lokacija. Razlog je postavljanje skijaške staze Bakačevom i pripreme za jedinstveni događaj u svijetu ovog zimskog sporta.

No, uz stazu je ipak otvoreno nekoliko “zamjenskih” kućica poput Ski rooma i Starog lisca koje imaju tradicionalnu ponudu – kuhano vino, čajevi, kobase, fritule. Sve bi trebalo biti spremno do sutra u 18 sati. Slalomska utrka legendi svjetskog skijanja koji će se spustiti Bakačevom ulicom i time proslaviti 50 godina od prve utrke FIS Svjetskog kupa održat će se u srijedu u 19.15 sati. To je prvi put u povijesti da će se skijaška utrka održati u samom centru jedne metropole, zbog čega su se za praćenje događaja zainteresirali mediji iz cijelog svijeta.

Topovi

Prijenos uživo utrke koja se održava u sklopu programa “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa” potvrdile su televizijske postaje ORF iz Austrije, SRF iz Švicarske, SVT iz Švedske, Eurosport, a uživo će emitirati čak i britanski BBC te J sports iz Japana. Duljina staze u Bakačevoj će biti 165 metara, a za njenu izgradnju osigurano je 900 kubnih metara snijega kako bi debljina snježnog pokrivača bila 50 centimetara. Umjetni snijeg je s Gornje Bistre do Bakačeve sinoć počelo prevoziti šest kamiona, po šest puta svaki, a tijekom dana će se poravnati ralicom i postaviti vrata. Snijeg su mjesec dana radili topovi za umjetno zasnježivanje pomoću hladne vode iz umjetnog jezera smještenog podno Crvenog spusta na Sljemenu, koja se pumpama dovodi do topova, a idealna temperatura zraka za njegovu izradu je od minus jedan do minus tri stupnjeva Celzijevih. Voda se pomoću posebnih hladnjača u topovima pretvara u ledene kristaliće i raspršuje po tlu. Širina staze je od 8 metara na startu do 10,5 metara u cilju, a na najužem dijelu iznosi 7,60 metara. Na početku staze će biti postavljeni drveni štapovi, odnosno slalomska vrata, kako se radilo prije 50 godina, a završit će suvremenim vratima i tako pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz povijest.

Legende

U revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa će se od starta kod katedrale do cilja kod Manduševca spustiti čak 18 osvajača velikog kristalnog Globusa, među kojima i naši Janica i Ivica Kostelić, zatim Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp. Svaki od njih će imati skije, štapove, kacigu ili neki drugi detalj iz vremena svoje skijaške karijere. Tako će Janica danas dobiti povijesnu priliku da pobijedi u svome gradu.

Cijena

Koliko će ovaj spektakl koštati, nije poznato.

- Cijena utrke i proslave u Bakačevoj su unutar proračuna za Snježnu kraljicu koji ove godine iznosi 23,5 milijuna kuna, od čega je većina, 75 posto, financirano sponzorima, a samo 25 posto je novac Grada Zagreba - rekla je Kristina Laco, predstavnica organizatora Snježne kraljice.

Utrci će na istoj stazi prethoditi izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku na Sljemenu, za koju će se u 18.15 sati 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48