NOVITET U CENTRU

FOTO: NAJPOZNATIJA ULICA U ZAGREBU DOBIVA NOVO RUHO Pogledajte kako izgleda Tkalčićeva dok se priprema za Advent

 
 Tomislav Krišto / Cropix

Nova rasvjeta u jednoj od najpopularnijih zagrebačkih ulica, Tkalčićevoj, iznenadila je građane ovih dana. Naime, umjesto uobičajene žućkaste rasvjete dočekalo ih je crveno osvjetljenje.

Radi se zamjeni svjetala u okviru uređenja grada povodom Adventa.

FOTOGALERIJA: Adventsko ruho Tkalčićeve ulice u Zagrebu

Tijekom Adventa na ovoj će se lokaciji odvijati radionice starih obrta, suvenirnice će prodavati domaće i ručno izrađene proizvode, a glazbeni nastupi odgovarat će duhu cijele lokacije, rekli su organizatori. Na tablama duž cijele ulice bit će ispričana povijest Tkalčićeve kao ulice obrtnika i zanatlija.

Adventska priča Stara Tkalča

Ova živopisna gradska ulica u samom centru Grada Zagreba nastala je u potočnoj dolini između, u srednjem vijeku, utvrđenih najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Zajedno sa susjednom Kožarskom ulicom, Tkalča je bila ulica siromašnih radnika i sluga koji su radili za bogate građane Gradeca ili pak crkvene velikodostojnike Kaptola.

Godine 1840. rođen je hrvatski povjesničar i svećenik Ivan Krstitelj Tkalčić, te je po njemu ova ulica 1913. godine dobila ime. Vodeći se bogatom povijesnom pričom Tkalčićeve ulice nastala je, po prvi puta u Gradu Zagrebu, adventska priča Stara Tkalča.

Ova živopisna ulica koja odiše poviješću, bit će uređena u duhu starih obrta. Pričat će se davno zaboravljene priče stanovnika Potočne ulice kasnije preimenovane u Tkalčićevu ulicu.

Sama lokacija je novitet na Adventu i po prvi puta se priključila zagrebačkoj adventskoj bajci. U ponudi će biti edukativna šetnja duž cijele ulice gdje će se moći na postavljenim tablama pročitati povijest Stare Tkalče kao ulice obrtnika i zanatlija, i to dvojezično. Brojni foto punktovi, za čije uređenje je zaslužna obitelj Stanković, vlasnici hrvatskog brenda Le Prase, koji će predstavljati stare obrte i zanate kao što su klobučar, brijač, pekar omogućit će posjetiteljima da se na trenutak vrate u neka davna vremena.

Pet suvenirnica postavljenih nasuprot pivnice Mali Medo ponudit će domaće proizvode i rukotvorine. Tu će se naći Nena Dolls ručno rađene krpene lutke i igračke, te Al Kaprone proizvode. U kući lavande OPG Zdenko Kavić posjetitelji će naći ulje, sapune, kreme, soli s lavandom i mnoge druge proizvode. Malo dalje nalazi se kućica likera, džema od crne smokve, ušećerenih badema pod imenom OPG Aralica i prirodne kozmetike pod imenom Divlji Cvit.

Posebnost Stare Tkalče je u radionicama koje će se održavati svakodnevno u periodu od 12 do 13 sati, a u večernjim satima od ponedjeljka do četvrtka Stara Tkalča pružat će nezaboravne koncerte na pozornici uređenoj u stilu stare brijačnice. U ovoj staroj obrtničkoj radničkoj priči predstavit će se, na pozornici uređenoj u klobučarsku radionu, obrtniče škole Grada Zagreba. Škola za modu i dizajn predstavit će se s radionicama: izrada bebi cipelica & Izrada i ukrašavanje tradicijskog božićnog nakita od tkanine, izrada modnog dodatka (narukvica) po mjeri & ručnom pletenjem zimske odjeće i tradicijskim tkanjem na tkalačkom okviru te izradom i ukrašavanjem čizmice Svetog Nikole. Obrtnička škola za osobne usluge pokazat će izradu tradicijskih frizura. Drvodjeljska škola Zagreb predstavit će se s radionicama šumarske sekcije kao i izradom drvenih jaslica i Božićnim drvcem dobrih želja. Industrijska strojarska škola održat će radionicu izrade stolice za školsku učionicu i izrade svjetiljke od pocinčanih cijevi. Sudionik radionica je i Knjigovežnica Grafikon u kojoj se koriste strojevi iz 1945. godine. OPG Zdenko Kavić izrađivat će šeširiće od lavande.

Na Svetu Luciju s Dnevnom dozom biljaka sadit će se pšenica, a na ostalim radionicama u rukama sadit će se cvijet bez kojega je Božićni stol nezamisliv, Božićnu zvijezdu. Tu je i obrt Queen koji će posjetitelje naučiti kako ukrasiti vrećice od prirodnog materijala prigodnim božićnim motivima te kako se oslikavaju licitarska srca, a glavna odlika Natur Art radionica i proizvoda je originalnost dizajna i isključivo ručna izrada. Sve se izrađuje od domaćih plemenitih vrsta drveta što ih, i zbog načina izrade, čini unikatnima.

U Staroj Tkalči neće nedostajati ni glazbenog programa. Na otvorenju Adventske priče Stara Tkalča goste će dočekati klapske izvedbe božićnih pjesama, a ostali glazbeni nastupi bit će u duhu cijele priče.

Radno vrijeme lokacije Stara Tkalča je od 10 do 23 sata. Na Božić i 1. siječnja radno vrijeme je od 17 do 23 sata. Lokacija se vraća u prošlost sa 30. studenim 2018. godine, a zatvara svoju priču 06. siječnja 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56