LUKSUZ PRIJE SVEGA

FOTO: NOVI SLUČAJ ZLATNOG WC-a Za obnovu toaleta na dječjem igralištu Grad Zagreb plaća 9700 eura po kvadratu

 
WC u parku na Trgu kralja Petra Krešimira
 Dragan Matic / CROPIX

Zagrebački Zrinjevac započeo je nedavno radove na rekonstrukciji kućice spremišta sa sanitarnim čvorom u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., a prema troškovniku koji ekskluzivno objavljujemo, obnovu manje od četiri kvadrata neto površine obične kućice s dva zapuštena WC-a, Grad će platiti više od 9700 eura po metru četvornom!

Kućica spremište sa sanitarnim čvorom koja se nalazi u dječjem parku bruto je površine 5,5 četvornih metara, a njezina neto površina iznosi 3,86 kvadrata. Prema troškovniku do kojeg smo došli, vrijednost radova je 229.850 kuna bez PDV-a, a ako se tome pridoda i iznos od 57.500 kuna PDV-a, ukupna vrijednost radova je čak 287.500 kuna, odnosno, po četvornome metru običnog WC-a građani Zagreba platit će čak 71.875 kuna, što je više i od dubrovačkog javnog zahoda, koji je koštao 8860 eura po kvadratu.

No, ipak to nije najskuplji od već sagrađenih javnih WC-a u Zagrebu. Ova priča, naime, neodoljivo podsjeća na prijašnje slične građevinske radove kada je 2009. tvrtka Tigra, u vlasništvu prijatelja gradonačelnika Bandića, Milana Penave, gradila dva javna zahoda na okretištima tramvaja Dubec i Dubrava za 11.000 eura po četvornome metru, a ista je tvrtka radila i ZET-ovu limenu kućicu na okretištu Črnomerec, koja je koštala 5000 eura po kvadratu.

Zato nije neobično da su kolege s Radio Studenta na društvenim mrežama objavile post u kojem ironično zaključuju da je riječ o novim Bandićevim “zlatnim WC-ima”.

Troškovnik rekonstrukcije kućice-spremišta sa sanitarnim čvorom by Matko Breber on Scribd

Prema troškovniku koji potpisuju voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan i komercijalna direktorica Katarina Lemić, a koji je izrađen 7. ožujka, sama demontaža postojeća dva dotrajala WC-a i postavljanje novih koštat će čak 28.500 kuna ili 14.250 kuna po komadu bez PDV-a. Dakle, samo jedan zahod građani Zagreba platit će 17.812 kuna s PDV-om dok se zahodska školjka srednje klase s vodokotlićem u prodavaonicama sanitarija može naći po cijeni od oko 700 kuna.

To znači da je zahodska školjka koju će ugraditi Zrinjevac 25 puta skuplja od one koja se može kupiti u trgovini, a tri i pol puta skuplja od školjke koja je ugrađivana na odmorištu Mosor na autocesti Zagreb-Split, koja je koštala oko 5000 kuna. Za usporedbu, u jednoj tvrtki koja se bavi obnovom stambenih i poslovnih prostora cijena adaptacije jedne kupaonice, u što su uključeni radovi, materijal, keramika i kupaonska oprema po sistemu ključ u ruke, košta 17.000 kuna, manje od jedne zahodske školjke u kućici na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Zagreb, 260419.
WC i djecje igraliste, u parku na Trgu kralja Petra Kresimira, uskoro bi se trebali obnavljati.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Demontaža postojećeg i postavljanje novog umivaonika koštat će čak 6750 kuna. Najskuplji keramički umivaonik u jednoj trgovini sanitarija košta 2600 kuna, a oni obični su i po 300 kuna. Dakle, najskuplji umivaonik koji se može naći u trgovini jeftiniji je gotovo tri puta od ovog koji će se ugraditi u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Zagreb, 260419.
WC i djecje igraliste, u parku na Trgu kralja Petra Kresimira, uskoro bi se trebali obnavljati.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Priprema gradilišta, kao da je riječ o nekim jako ozbiljnim građevinskim radovima, stajat će čak 22.500 kuna, a djelomično uklanjanje dotrajale žbuke i novo žbukanje stajat će 4200 kuna, odnosno 2100 kuna po kvadratu. Za bojanje dva četvorna metra vanjskih zidova bijelom bojom uz gletanje i impregnaciju Zagrepčani će izdvojiti 4200 kuna. Čak 33.300 kuna stajat će skidanje dotrajalih azbestno-cementnih ploča s krovišta te pokrivanje krova crijepom, što je, zapravo, i najskuplja stavka u troškovniku.

U to pripada i čišćenje metalne konstrukcije od stare boje i hrđe, koja će se potom ponovno prebojati, te utovar i odvoz otpadnog materijala. Riječ je o 12 kvadrata krova, što će stajati 2775 kuna po metru četvornom, sve bez PDV-a. Skidat će se i postojeće staklo na kućici te će se postaviti novo ostakljenje, koje uključuje žičano staklo. Cijena - 29.700 kuna za devet četvornih metara.

Sanacija i bojanje bravarije vrata i ugradnja nove cilindar-brave koštat će 1500 kuna, a skidanje starih i postavljanje novih keramičkih pločica 5100 kuna, odnosno 1275 kuna po kvadratu. Skidanje starih pločica s površine od 14 četvornih metara svih zidova te postavljanje novih koštat će ukupno 13.650 kuna, a po 2400 kuna izdvojit će se za ispitivanje kanalizacije te vodovodne instalacije. Demontaža postojećeg, dobava i montaža novog podnog sifona stajat će 825 kuna, koliko i nabava sanitarnog pribora - zahodske četke, posude za sapun i papirnatih ručnika.

Rekonstrukcija kanalizacije koštat će 27.750 kuna, a vodovodnih instalacija 15.000 kuna, dok će rekonstrukcija postojećih elektroinstalacija koštati 12.750 kuna. Završno čišćenje i pregled platit će se čak 13.500 kuna, odnosno 3375 kuna po metru četvornom, dok će stručni nadzor nad rekonstrukcijama instalacija stajati 5000 kuna.

Zagreb, 260419.
WC i djecje igraliste, u parku na Trgu kralja Petra Kresimira, uskoro bi se trebali obnavljati.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber s platforme Zagreb je naš prvi je uočio ovaj sumnjiv posao i tražio da mu se dostave troškovnici. Kada se radio plan komunalnih aktivnosti za Gradsku četvrt Donji grad, kaže Faber, dobiveni su samo okvirni iznosi za pojedine radove, bez troškovnika po kojem bi se moglo vidjeti jesu li ti iznosi realni ili ne. Obnova spornog WC-a počela je vrlo brzo nakon što je na Vijeću izglasan plan, a da Vijeće prethodno nije dobilo troškovnik, pa je predsjednik Vijeća saznavši za početak radova tražio njihovo zaustavljanje dok ne dobiju i pregledaju troškovnike.

- Sada nije jasno jesu li radovi zaustavljeni prije samog početka ili su neki radovi već obavljeni s obzirom na to da se u troškovniku spominje zamjena azbestnog krova kućice, a vidljivo je da je krov od drugog materijala. Kad sam pregledao troškovnik i usporedio ga s cijenama na tržištu za iste poslove po jedinici mjere, ostao sam šokiran jer su iznosi nadmašili sva moja dosadašnja očekivanja o napuhanosti iznosa, a u troškovniku je i cijeli niz raznih drugih nedostataka. U nekoliko rečenica teško je, makar i površno, opisati probleme s kojima se susrećete želite li samo propitivati uhodani ‘sustav’, a kamoli nešto više, pa smo temu načeli u emisiji Radio Studenta jer tematiziranje u javnosti često predstavlja jedini put - zaključuje ovaj vijećnik.

Zagreb, 260419.
WC i djecje igraliste, u parku na Trgu kralja Petra Kresimira, uskoro bi se trebali obnavljati.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:15