EKOLOGIJA

FOTO: ODRŽANA VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA JARUNA Oko 60 ronilaca čistilo zagrebačko more

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2017. u 16:30

Zagreb, 051117.
Na Jarunskom jezeru odrzana je ekoloska akcija Think Green Jarun 2017 u organizaciji Ronilackog kluba Roniti se mora. Podvodno ciscenje se odrzalo na Otoku Univerzijade, u samom jezeru i oko njega, a sudjelovalo je 60-ak ronioca.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

 

Članovi ronilačkog kluba “Roniti se mora” u nedjelju su čistili Jarun. Nakon sedam godina nismo se umorili. Nakon Maksimira, Ježeva, Savice, Jaruna, Komiže, Kukljice, Biševa i Njivica jubilarna, petnaesta akcija održala se na zagrebačkom moru.

- Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju okupljenih oko ronilačkog kluba “Roniti se mora” i naših prijatelja iz cijele Hrvatske jezero Jarun ponovno će biti mjesto na kojem se “misli zeleno” - rekli su organizatori.

Edukacija

Ronioci su nekoliko sati izvlačili razne predmete od gume, plastike, metala, stakla, tkanine te ostale otpadne sirovine kojima tamo nije mjesto.

 

Projekt je zamišljen kao ekološka akcija koja će se sastojati od čišćenja jarunskog jezera i površine oko njega. Osim što su čistili, članovi kluba educirali su posjetitelje o ekologiji te o vještini ronjenja s bocama.

Lokacije

- Cilj eko akcija nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja.

Oaze zelenila u gradovima, poput Jaruna, iznimno su osjetljive na zagađenja.

No, zato su i zahvalne za edukaciju - pojasnili su iz ronilačkog kluba.

Izdvajamo