BLAGDANSKI RITAM

FOTO: U ZAGREBU JE POČEO NAJBOLJI ADVENT U EUROPI Nikad bogatija gastro ponuda na 12 lokacija u samom centru grada POGLEDAJTE ATMOSFERU NA TOMISLAVCU

 
Advent u Zagrebu
 Goran Mehkek / Hanza Media

Paljenjem prve svijeće na Manduševcu i lampica u Zrinjevcu službeno je počeo najbolji advent u Europi. Zagrebačko središte sljedećih će četrdeset dana živjeti u blagdanskom ritmu, a ugostitelji već trljaju ruke. Na frekventnim lokacijama, poput Tomislavova trga i Zrinjevca na primjer, u mjesec dana može se zaraditi i 60.000 kuna.

Jučer je otvoreno klizalište Ledeni park na Tomislavcu, Fuliranje na Strossmayerovu trgu, blagdanski sajmovi na Zrinjevcu, Trgu bana Josipa Jelačića, Europski trg te Vila Prekrižje, koju je za advent ustupila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Danas će se otvoriti adventske lokacije na Gornjem gradu, Vranyczanyjeva poljana, Klovićevi dvori, plato Gradec i tunel Grič.

Hologrami

Predstavljena je i jedna od većih novosti ovogodišnjeg adventa - hologrami u Arheološkom muzeju, a brojni građani uživali su u besplatnom tramvajskom prijevozu, posebnoj pogodnosti tijekom svakog vikenda do 7. siječnja, a sve kako bi centar grada bio što manje zagušen prometom i što ugodniji za obilazak.

Manje lokacija

Iako je ove godine manje lokacija, Turistička zajednica Grada Zagreba nada se da će posjetitelja biti više nego dosad, uz napomenu da su se okrenuli kvaliteti, a ne kvantiteti. Prošle godine samo zbog adventa u Zagreb je došlo 95.000 turista, koji su ostvarili 170.000 noćenja, što je u odnosu na prosinac 2015. porast od 34, odnosno 37 posto. Ukupna potrošnja tijekom adventa iznosila je 440 milijuna kuna, od čega je polovica potrošena na hranu i piće. Ugostiteljska ponuda ove je godine bolja nego ikad, odavno je nadišla kobasice, fritule i kuhano vino, a poznatiji restorani otvorili su štandove na frekventnim lokacijama. Osim toga, ovogodišnji advent više je nego dosad fokusiran na kulturne sadržaje pa se mogu razgledati brojne izložbe, poput one o Nikoli Tesli u HDLU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01