StoryEditor
NOVA FAZA RADOVA

FOTO, VIDEO: OD JUTROS JE NA SNAZI NOVA REGULACIJA PROMETA NA REMETINEČKOM ROTORU Pogledajte što se sve promijenilo, a kakve promjene tek slijede

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Zbog početka završne faze građevinskih radova na rotoru Remetinec, u Zagrebu je u nedjelju u 6 sati stupila na snagu nova privremena regulacija prometa koja bi trebala vrijediti do 1. prosinca ove godine.

Sama završna faza radova izvodit će se u dvije faze, a svaka od njih sa sobom će nositi posebnu privremenu regulaciju prometa.

FOTOGALERIJA: Nova privremena regulacija prometa na rotoru Remetinec

 

U prvoj fazi, koja će trajati od 20. listopada do 10. studenog 2019., pristupit će se uređenju zapadnog kolnika Jadranskog mosta te se zato postojeće privremeno semaforizirano čvorište na Jadranskom mostu pomiče južnije.

Budući da će na raspolaganju biti istočni kolnik i manji dio zapadnog kolnika, doći će do preraspodjele trakova:

- od sjevera prema istoku se zadržava prometovanje u dva prometna traka, ali s razdvajanjem: jedan prometni trak na zapadnom kolniku, a drugi na istočnom; prolaskom semaforizirane točke oba traka nastavljaju prema jugu i susreću se na novom dijelu rotora

- od istoka prema sjeveru ulazak na Jadranski most bit će reguliran prometnim znakom - trokutom "raskrižje s cestom koja ima prvenstvo prolaza" (ulazak na most dosad je bio u režimu slobodnog toka)

Sljedeća su kretanja poboljšana ili nema promjene u odnosu na dosadašnje stanje:

- od zapada prema istoku vozila će se kretati novim dijelom rotora

- od zapada prema sjeveru se zadržavaju dva prometna traka i postojeća regulacija semaforom

- od sjevera prema zapadu vozila će, umjesto skretanja na privremenu prometnicu, produžiti ravno preko novog rotora na Jadransku aveniju

- od istoka prema zapadu vozi se privremenom prometnicom

Do manjih izmjena doći će na raskrižju Jadranska avenija – Ulica Vice Vukova, gdje će se promijeniti smjerovi kretanja na prilaznim rampama. Svi prometni tokovi bit će kanalizirani i odvojeni bez kolizija, a zbog korištenja više prometnih površina propusna moć raskrižja bit će povećana.

GRAD ZAGREB

GRAD ZAGREB

 

U drugoj fazi, koja će trajati od 10. studenog do 1. prosinca, uređivat će se istočni kolnik i dio mosta.

Promjene u odnosu na prvu fazu radova su sljedeće:

- od sjevera prema istoku oba se traka vraćaju na zapadni kolnik i vode paralelno preko semafora i novog dijela rotora,

- od istoka prema sjeveru se formiraju dva prometna traka na novom dijelu rotora i semaforskom regulacijom dozvoljavat će se ulazak na Jadranski most,
 
Ostala kretanja zadržavaju režim kretanja iz 1. faze. Na križanju Jadranske avenije i Ulice Vice Vukova zadržava se ista privremena regulacija prometa.

GRAD ZAGREB

GRAD ZAGREB

Iz Grada napominju da će privremena regulacija prometa u 1. fazi otežati prometovanje vozila od istoka prema sjeveru.

"Budući da je ovo kretanje u koliziji s vozilima koja se iz smjera zapada prema sjeveru kreću programiranjem semaforskog uređaja, maksimalno će se pokušati ublažiti ovaj nedostatak. U 2. se fazi za ovaj tok formiraju dva prometna traka te će uvjeti prometovanja biti bolji od današnjih. Ostala kretanja u obje faze zadržavaju iste ili dobivaju bolje uvjete prometovanja", rekli su iz Grada te dodali da će se nadležne službe pratiti odvijanje prometa u novim uvjetima te da će se regulacija po potrebi korigirati. Napominju i da će zahtjevi javnog prometa biti na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 13:01