CRVENI KARTON

FOTO, VIDEO: Pred Gradskom skupštinom održan prosvjed protiv Bandića, gradonačelnik odgovara: 'Neće me zaustaviti bubnjarska demokracija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.07.2019. u 11:51

Zagreb, 100719.
Prosvjed pod nazivom Crveni karton za GUP ispred Gradske skupstine grada Zagreba za vrijeme trajanja sjednice skupstine.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

 

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje.

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

"Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad", poručio je Ivčić. 

 

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. "Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava", istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo.

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana. "Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada", istaknula je.

Marčetić je poručila kako "sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP".

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za "nepokoreni Zagreb".

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida.

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge.

Bandić odgovorio prosvjednicima: 'Neće me zaustaviti niti bubnjarska demokracija'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak da neće odustati od izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako će se svim pravnim sredstvima boriti protiv toga da Ministarstvo graditeljstva može arbitrirati o Zagrebu.

"Mene ništa ne smeta, a najmanje me smeta poštivanje zakona. Ja zakon poštujem i da ga ne poštujem ne bi dobio šest mandata", rekao je Bandić na aktualnom satu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odgovarajući na upit Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) smeta li ga što za izmjene GUP-a treba dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. Dodao je kako će učiniti sve što to ministarstvo zahtjeva od resornih gradskih ureda.

No, rekao je Bandić, smeta ga "laž i političko arbitriranje" te se upitao zašto Zagreb jedini od kontinentalnih gradova ima taj "ziherung" i arbitrarnu odluku ministarstva kada je Zagreb u pitanju.

Poručio je da će se svim pravnim sredstvima boriti da to sruši i ukine, jer se na taj način kažnjava Zagreb da ne može samostalno raspolagati svojim glavnim resursom - prostorom.

"Grad Zagreb nije ničije 13. prase i neće to biti. Svim pravnim sredstvima ću se boriti da to dokažem", rekao je Bandić i poručio kako ga u izmjenama GUP-a neće zaustaviti niti "bubnjarska demokracija", aludirajući na prosvjed koji su neke udruge organizirale uoči sjednice Skupštine.

"To je istih 30 ljudi koje imate na facebooku i šetaju po gradu od Cvjetnog do Hipodroma i Gradske skupštine", kazao je Bandić istaknuvši kako mu "time daju snage da ne odustane već napravi zagrebački Manhattan i kongresni centar, redizajnira Zagrebački velesajam i sl."

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je zahtjevima za stankom klubova SDP-a, GLAS-a i Lijevog bloka zbog konzultacija oko dnevnog reda.

Zastupnici su većinom glasova odbili zahtjev Lijevog bloka da se u hitni postupak stavi točka dnevnog reda vezana uz izvješće o realizaciji projekta "Grad u gradu".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo