PRETRPANI KONTEJNERI

FOTOSPECIJAL: ZAGREB POD SMEĆEM Građani su bijesni i ogorčeni: 'Ulice se pretvaraju u Jakuševec'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Zagreb se guši u smeću. Građani već danima na društvenim mrežama objavljuju fotografije pretrpanih kontejnera za miješani komunalni, ali i spremnika za odvojeni otpad diljem grada.

Ogorčeni su što Čistoća rijetko odvozi otpad, a kvartovi im se, kažu, pretvaraju u mali Jakuševac. Iz Holdinga tvrde da će građani u svibnju dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada na vlastitom pragu.

- To će, vjerujemo, uvelike pomoći u smanjenju opterećenosti zelenih otoka - odgovorili su iz Čistoće i dodali da građani mogu dojaviti lokacije pretrpanih kontejnera na broj 072/500400.

Naši fotoreporteri na terenu su zatekli šokantnu situaciju:

Kako doznajemo, Uprava Holdinga donijet će odluku da Čistoća od ovog tjedna odvojeni otpad odvozi od 0 do 24 sata i to u tri smjene.

Podsjetimo, Čistoća će do kraja godine nabaviti 56.000 kanti i 5000 spremnika za karton i papir, 118.135 kanti i 5000 spremnika za biootpad te 1655 spremnika (tzv. zvona) za zelene otoke.

Ranko Šuvar / CROPIX
Ulica Grge Tuškana, 9. travnja
Željko Puhovski / CROPIX
Ulica Augusta Prosenika, 9. travnja
Željko Puhovski
Ulica Milana Rešetara, 9. travnja

Jedinice lokalne samouprave (JLS), i to samo one koje imaju važeći plan gospodarenja otpadom, od 6. travnja mogu se javiti na poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

Javni će poziv biti otvoren 45 dana, a ukupna investicija mogla bi iznositi više od 250 milijuna kuna. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je, naime, putem fondova EU 85-postotno sufinanciranje nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a postupak provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ako je i vaš kvart zatrpan smećem i imate slične fotografije, možete ih poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:20