ZAŠTO SE LOME PLOČE I TKO ĆE TO PLATITI?

FUŠERAJ NA CVJETNOM ‘Treći put prekopavaju, nove ploče pucaju kad ih malo jače pogledaš!’

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Priča o zagrebačkom Cvjetnom trgu polako se pretvara u beskonačnu trakavicu otkako je jučer objavljeno da su skupe granitne ploče još jednom pukle pa ih tvrtka Tehnika d.d., izvođač inicijalnih radova, kako neslužbeno doznajemo, o svom trošku mora zamijeniti.

Pucaju kao staklo

To je treći put od lipnja da se omiljeni zagrebački trg prekopava, zatvoren je za šetače, a situaciju trpe ugostitelji, cvjećari i sami građani. Takva je situacija već smiješna građanima, ugostiteljima, cvjećarima pa i samim radnicima Tehnike koji se zagonetno smješkaju kada im novinari postave bilo kakvo pitanje, a sliježu ramenima kada ih se pita hoće li trg danas, kako je rečeno, biti napokon otvoren. Za to vrijeme prolaznici vrte glavama, fotografiraju radove i pitaju se kako je moguće da debele granitne ploče ne mogu izdržati teret običnog - kioska za cvijeće.

- Što će biti kada opet dođe neki dostavni kamion ili vatrogasno vozilo? Zar će se trg jednom mjesečno prekopavati - pitala se jučer starija gospođa.

- Možda će i pod nama puknuti, bojim se da će krcnuti ako ih malo ozbiljnije pogledam - odgovorila joj je, kroz smijeh, druga.

Ploče su zadnji put popucale 31. kolovoza, prije manje od mjesec dana, kada je preko njih prošao teški kamion. Tada je utvrđeno da je puklo 70 ploča pa su zamijenjene. Nakon toga se krenulo u premještanje cvjećarskih kioska i ploče su, kao da su od stakla, opet - pukle. Umjesto šetača i turista na klupicama, Cvjetni je opet osvanuo omeđen trakom nalik policijskoj, s radnicima i mehanizacijom koja je podizala prašinu.

I dalje 8,6 milijuna?

- Ovo stvarno predugo traje. Ne mogu reći da nam trpi posao jer onaj tko treba cvijeće, ipak nekako dođe do nas, no smiješno je sve to što se događa - kaže Ivanka, cvjećarka s Cvjetnog trga.

Ne želi se predstaviti punim imenom i prezimenom, dosta joj je, tvrdi, “cijele te priče”. No, potvrdila nam je da su ploče pukle prilikom pomicanja kioska. Kako, nikome nije jasno. Ipak se radi o poprilično debelim blokovima granita...

Radnici Tehnike jučer su ih užurbano mijenjali kako bi Cvjetni trg danas ipak mogao biti svečano otvoren, iako je od za to predviđenog roka prošlo već 17 dana. Radovi su u početku trebali koštati 8,66 milijuna kuna, a Grad uvjerava da će na tome i ostati jer sve dodatne radove snosi izvođač radova - dioničko društvo Tehnika.

Šturo iz Tehnike

Ondje pak nitko ne želi preuzeti odgovornost za nastale probleme.

- Molim vas da se za navedene informacije obratite direktno Poglavarstvu grada Zagreba s obzirom na to da Tehnika d.d. nije jedini sudionik gradnje i da je proces primopredaje radova u tijeku - šturi je odgovor direktora projekta u Tehnici Bruna Muellera na naš zahtjev da pojasni kako je ovakva situacija moguća, tko je odgovoran i koliko će to Tehniku koštati.

Priča o uređenju Cvjetnog trga postala je ovoga ljeta i prvorazredni politički problem u metropoli. Sve je počelo gradnjom trgovačkog centra Hoto Cvjetni Tomislava Horvatinčića. Protivnici radova tvrde da je sve na Cvjetnom morao urediti Horvatinčić jer je tako definirano u građevinskoj dokumentaciji. Gradonačelnik Milan Bandić ipak je, mimo odluke Gradske skupštine, početkom lipnja krenuo u investiciju i pokrenuo radove, koje je zbog manjkave dokumentacije ubrzo zaustavila građevinska inspekcija. Utvrđeno je i da se novac na njih trošio nenamjenski, odnosno da su se radovi financirali iako za to u proračunu nema novca.

Grad šuti

Gradu Zagrebu jučer smo, uoči objave članka o novim radovima na Cvjetnom, poslali pet naoko jednostavnih pitanja. Zanimalo nas je: zašto se ponovno dižu i postavljaju granitne ploče na Cvjetnom trgu, tko je odgovoran za to, hoće li Tehnika d.d. snositi troškove tog posla, o kojem je iznosu riječ i hoće li ta tvrtka na neki drugi način odgovarati zbog svojih propusta.

Odgovori nam do zaključenja ovog izdanja nisu došli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:51