OKRETIŠTE TRAMVAJA

GRAD REAGIRAO NA SLUČAJ IZ PREČKOG 'Za zelenu površinu traže novac kao za građevnu parcelu' MARŠANIĆI 'Ovo je još jedan pokušaj mućenja vode'

 
Obitelj Maršanić i ograda na mjestu gdje tramvajska pruga prolazi njihovim posjedom
 Željko Puhovski/Ranko Šuvar / Cropix

Grad Zagreb reagirao je priopćenjem na slučaj povrata zemljišta obitelji Maršanić u zagrebačkom naselju Prečko, koje između ostalog obuhvaća i okretište tramvaja. Potpisuje ga Damir Lasić, mag.iur., pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada.

Kako piše u priopćenju, radi cjelovitog informiranja javnosti ističu osnovne činjenice i kronologiju slučaja pa navode kako je obitelj za jednu česticu dobila rješenje 2008., a ono je postalo pravomoćno dvije godine kasnije. Slijedeću je česticu Grad parcelirao na dva dijela od čega je jedan vraćen obitelji u cijelosti 2011. i taj su dio prodali još 2006. godine, prije okončanja povrata po cijeni od 125 eura / m2, kažu u Gradu. Drugi dio te čestice je vraćen u cijelosti 2015. godine (pravomoćno 2019.).

- U drugim postupcima povrata oduzete imovine, za čestice koje su ušle pod okretište tramvaja, ovlaštenici naknade primili su naknadu od 500,00 kuna/m2 - kažu.

Dalje se navodi da je u postupku utvrđivanja naknade za nekretninu, koja je zapravo drugi dio parcele, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko, dipl.ing. građ. iz društva Ing ekspert d.o.o. izradio u listopadu 2019. godine procjembeni elaborat. Cijenu kvadrata procijenio je na 79 eura što za površinu od 1425 m² iznosi 112.575 eura, odnosno 830.000 kuna.

- Punomoćnik obitelji Maršanić nakon predočenja procjembenog elaborata je izjavio da je cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa - piše u priopćenju Grada. Ističu kako obitelj Maršanić za zelenu površinu, koja nije građevno zemljište, traži ‘naknadu kao za okolno zemljište na kojem se mogu graditi stambeni i poslovni objekti’.

- Dana 21. listopada 2019. održan je sastanak kod gradonačelnika Grada Zagreba u prisutnosti punomoćnika obitelji Maršanić, kao i predstavnika Grada Zagreba i društva ZET d.o.o. Na istom sastanku istaknuto je da pri rješavanju nastalog problema treba poštovati pozitivne propise Republike Hrvatske, odnosno zakone i proceduru. Grad Zagreb ne želi nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali se ne smije niti ucjenjivati Grad - naglašavaju i dodaju da je obitelj slobodna koristiti pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju ako smatraju da trebaju zaštititi svoja prava i interese.

Na priopćenje je reagirala i obitelj Maršanić koja je u mailu napisala da imaju još površina u povratu, koje su i dalje u upravnim postupcima, te još uvijek Grad Zagreb nije vratio svu imovinu obitelji.

- Što se tiče borbe za povrat, mi ovdje govorimo o samo i isključivo površini gdje je pravomoćna drugostupanjska presuda - ističu i dodaju:

- Grad Zagreb je samostalno formirao čestice, a okretište je vraćeno 2011. godine, te samostalnim formiranjem čestice produžio proces povrata osam godina. Toliko o tome kako se Grad drži i radi po zakonu. Obitelj Maršanić je prodala zemlju još 2001. godine. tako da je iznesena tvrdnja Grada da se to dogodilo 2006. godine još jedan pokušaj mućenja vode.

Jasno im je, kažu, da procjena zemljišta ne može imati iste vrijednosti prije 20 ili 30 godina i sad, no ističu da su itekako proučili elaborat. A o posljednjem sastanku kažu:

- Peti sastanak je održan i puno toga je rečeno. Mi smo zaprimili zapisnik i obavijestili da se ne možemo složiti s poslanim zapisnikom, te tražili snimku na kojoj je zabilježen sastanak, no snimka nam nije dostupna... Nadam se da će biti dostupna za USKOK. Još jednom bih naglasio da Gradskoj upravi ponestane ozbiljnih i iskrenih opravdanja kako prema obitelji Maršanić za naneseno zlo i svim građanima u pravno imovisnikm postupcima.

Podsjetimo, Maršanićima je vlast u Jugoslaviji oduzela zemljište na Prečkom za potrebe gradnje ceste. Obitelj je tada isplaćena, no ta cesta nije nikada izgrađena pa su članovi obitelji 1997. godine pokrenuli sudsku proceduru za povratom zemljišta. Čak 22 godine je trajala njihova pravna bitka i onda su napokon prije šest mjeseci dobili pravomoćnu presudu da je to zemljište njihovo, nakon čega su i krenuli njihovi pregovori s Gradom za povratom zemljišta.

Priopćenje Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada donosimo u cijelosti:

Okretište tramvaja Prečko z.k.č. 6353/2 k.o. Vrapče novo

Vezano uz predmete povrata zemljišta obitelji Maršanić te različite medijske objave o tom slučaju u kontekstu tramvajskog okretišta Prečko, a radi cjelovitog informiranja javnosti, smatramo potrebnim istaknuti osnovne činjenice:

Vera Maršanić pokrenula je postupak povrata za čestice: z.k.č. 6369 i 6353, obje k.o. Vrapče Novo 1997. godine.

Z.k.č. 6369, površine 2775 m2, k.o. Vrapče novo vraćena je Veri Maršanić rješenjem koje je doneseno 2008. a postalo pravomoćno 2010. godine.

Z.k.č. 6353 k.o. Vrapče novo je parcelirana te su formirane:

a) 6353/1 k.o. Vrapče novo površine 4434 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2011. pa ne stoji tvrdnja da se 23 godine čekalo na povrat djedovine

b) 6353/2 k.o. Vrapče novo površine 1425 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2015. godine (pravomoćno 2019.)

Obitelj Maršanić je česticu 6353/1 k.o. Vrapče novo površine 4434 m2 prodala još 2006. godine, prije okončanja povrata po cijeni od 125,00 EUR / m2.

U drugim postupcima povrata oduzete imovine, za čestice koje su ušle pod okretište tramvaja, ovlaštenici naknade primili su naknadu od 500,00 kuna/m2.

U postupku utvrđivanja naknade za nekretninu označenu kao z.k.č. 6353/2 k.o. Vrapče novo, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko, dipl.ing. građ. iz društva Ing ekspert d.o.o. izradio je u listopadu 2019. godine procjembeni elaborat, kojim je procijenio vrijednost nekretnine označene kao z.k.č. 6353/2 k.o. Vrapče novo, na iznos od 79,00 eur/m², što za površinu od 1425 m² iznosi 112.575,00 Eura, odnosno 830.000,00 kuna.

Punomoćnik obitelji Maršanić nakon predočenja procjembenog elaborata je izjavio da je cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa.

Uvidom u prostorne planove koji su bili na snazi od trenutka oduzimanja zemljišta do danas, utvrđeno je da je zemljište koje je predmet povrata (danas oznake k.č. 6353/2) od 1973. godine namijenjeno kao zelenilo i okretište tramvaja, dok obitelj Maršanić traži naknadu kao za okolno zemljište na kojem se mogu graditi stambeni i poslovni objekti.

Dana 21. listopada 2019. održan je sastanak kod gradonačelnika Grada Zagreba u prisutnosti punomoćnika obitelji Maršanić, kao i predstavnika Grada Zagreba i društva ZET d.o.o.

Na istom sastanku istaknuto je da pri rješavanju nastalog problema treba poštovati pozitivne propise Republike Hrvatske, odnosno zakone i proceduru. Grad Zagreb ne želi nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali se ne smije niti ucjenjivati Grad.

Gradonačelnik je naglasio da imovinsko-pravne odnose možemo riješiti i eventualno sklopiti nagodbu isključivo u skladu s pozitivnim propisima i procjenom sudskog vještaka izrađenoj u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina („Narodne novine“, broj 78/15), jer na više od toga nije ovlašten, pri čemu ne osporavamo pravo stranaka da se u zaštiti svojih prava i interesa koriste svim pravnim lijekovima koji im stoje na raspolaganju, kako u upravnom, tako i u sudskom postupku.

S poštovanjem,

pročelnik Damir Lasić, mag.iur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35