REAKCIJA

Grad Zagreb poštovat će odluku Ustavnog suda, 1. veljače odvoz otpada neće poskupjeti

 
 CROPIX

Grad Zagreb najavio je u četvrtak da će poštovati odluku Ustavnog suda, pa 1. veljače neće doći do poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu.

Ustavni sud u četvrtak je, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

Zbog te odluke, rečeno je Hini u Gradskoj upravi, odvoz otpada u gradu neće poskupjeti 1. veljače, kako je prije te odluke bilo odlučeno.

"S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, koju je donijela Vlada RH, Grad Zagreb, odnosno Čistoća - podružnica Zagrebačkog holdinga će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada vršiti kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama", izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Zagrebačka Gradska skupština je 11. prosinca većinom glasova usvojila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada, uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum. Tom odlukom je u Zagrebu od 1. veljače trebao poskupjeti odvoz otpada. Fiksni dio odvoza otpada za kućanstva je trebao iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok je varijabilni dio cijene trebao ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Zbog toga se u organizaciji udruga i prosvjedovalo u Zagrebu. Na prosvjede su se odazvali brojni građani i izrazili svoje protivljenje toj odluci.

Udruge Zelene akcija, Pravo na grad i Siget najavili su prosvjed protiv gradonačelnika Bandića i za ovu subotu, 1. veljače, kada je trebala stupiti na snagu odluka o poskupljenju odvoza otpada. Uz to, najavili su da će prosvjedovati i protiv Generalnoga urbanističkog plana (GUP), čije su izmjene na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 6. veljače.

Ministarstvo nije iznenađeno Rješenjem Ustavnog suda, privremeno obustavlja radnje na temelju Uredbe o otpadu

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije iznenađeno Rješenjem Ustavnog suda te privremeno obustavlja izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, doznaje Hina u četvrtak u Ministarstvu.

Naime, Ustavni sud je u četvrtak, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da nisu iznenađeni tim Rješenjem Ustavnog suda kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te da privremeno obustavljaju izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

"Prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pokrenuti su s jedne strane, od udruga zaštite potrošača i fizičkih osoba, a s druge strane od jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih društava, odnosno podneseni su od strane onoga tko plaća odvoz otpada i od strane onoga tko formira i naplaćuje cijenu odvoza otpada. Stoga je važno naglasiti, a što je vidljivo iz rješenja Ustavnog suda, da se prijedlozi i zahtjevi te izneseni argumenti temelje na dijametralno suprotnim stavovima", kažu u Ministarstvu.

Naime, dodaju, kako su udruge potrošača, između ostalog, stava da jedini kriterij naplate odvoza otpada mora biti jedino i samo količina predanog otpada dok su općine i gradovi odnosno davatelji usluge stava da im se predmetnom Uredbom ograničava sloboda formiranja cijene odvoza otpada te na taj način ugrožava poslovanje.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je i tijekom izrade i primjene Uredbe bilo svjesno, u potpunosti suprotnih stavova i zahtjeva potrošača u odnosu na jedinice lokalne samouprave kao i obveza Republike Hrvatske vezano za gospodarenje otpadom te je sukladno tome i uredilo sustav na način da se osigura usluga prikupljanja komunalnog otpada i to na način da građani budu stimulirani odvajati otpad, ali da u isto vrijeme općinama i gradovima bude omogućeno održavanje sustava javne usluge odvoza otpada".

Isto tako, kažu, kako je bitno za napomenuti da se izmjenom i dopunom Uredbe onemogućio obračun i naplata odvoza otpada na temelju površine i obujma nekretnine kako je to dosad bilo u praksi.

"Stoga očekujemo konačnu ocjenu Ustavnog suda koju i po navodima samog suda ovo rješenje ne prejudicira", poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:15