JEZERO SAVICA

GRAD ZANEMARIO EKOLOŠKU BOMBU Mjesec dana nakon obećanja sanacije, divlji deponij jednako zatrpan smećem

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prije točno mjesec dana gradonačelnik Milan Bandić obišao je divlje odlagalište otpada u zagrebačkom naselju kod jezera Savica nakon pisanja Jutarnjeg lista o ekološkoj bombi koja se nalazi na samo pet kilometara zračne linije od Trga bana Josipa Jelačića.

Tada je i počela sanacija, iz Grada su najavili postavljanje kamera, komunalnih redara i redovito čišćenje te poručili da će iza Uskrsa ući u trag uljezima koji drže divlje deponije.

- Ovdje ima 3000 do 5000 kubika otpada, i kamioni Čistoće odavde neće otići dok sve ne saniramo - poručio je tada gradonačelnik Bandić.

Zagreb, 280318.
Jezero Savica
Nakon objave medija o divljem odlagalistu otpada, komunalno redarstvo je postavilo trake i zapocela je sanacija velikog divljeg deponija smeca pored toplane. Dans su teren sanirala dva radnika zagrebackog holdinga jedan vozac kamiona a drugi sa lopatom.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Međutim, fotografije koje smo na toj lokaciji snimili jučer ne razlikuju se mnogo od onih otprije mjesec dana.

Nema kamera, nema kamiona Čistoće, nema niti komunalnog redara, a količina smeća je i nakon mjesec dana zaprepašćujuća, od ostataka perilica za rublje, madraca iz kojih vire opruge, potrganih ormara, betonskih blokova, cigli, odjeće do brda zapaljene plastike i papira.

Zagreb, 290418.
Savica.
Divlje odlagaliste otpada pored jezera Savica.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
29. 4. 2018. Jučer fotografirani prizori gotovo su identični onima otprije mjesec dana

I sve je to udaljeno samo jedan kilometar od vodocrpilišta Petruševec, odakle se crpi voda za istočni dio grada. Osim što se odlaže, na tom se mjestu otpad i spaljuje, naime, u zadnjih šest godina vatrogasci su čak 27 puta izašli na intervenciju kod jezera Savica.

Podsjetimo, pomoću aplikacije e-redar lani su izdana 3082 naloga za uklanjanje divljih deponija, a najkritičnije lokacije u gradu su kod jezera Savica, u Čulincu te Ivanjoj Reki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:34