'NEMA DALJNJE DEVASTACIJE'

GRAĐANI NA NOGAMA, VELIKA POBUNA 'Ne želimo neboder, spremni smo na blokadu cijelog kvarta!'

Zgrada bi, prema najavama, trebala imati devet katova, a stanare najviše plaši urušavanje kao u Kupskoj ulici
Na fotografiji: Pero Kovačević
 Srđan Vrančić / CROPIX

Stanovnici Vrbika digli su se na noge i spremni su blokirati cijeli kvart ako se dopusti izgradnja nebodera u Vukovarskoj ulici. Stanari, koji su u zadnjih nekoliko godina uspješno odbili mogućnosti gradnje nekoliko zgrada u svom susjedstvu, tvrde kako neće dopustiti daljnju devastaciju Vrbika.

Osim toga, tvrde kako bi izgradnja zgrade na mjestu današnjeg Croatia Lloyd paviljona narušila urbanistički koncept Vukovarske ulice, a osim toga, muči ih i niz drugih detalja: činjenica da je od susjedne zgrade, takozvane Avijatičarske (koja je zaštićeni spomenik kulture), udaljena samo šest metara, mogućnosti da će to dovesti do prometnog kolapsa, kao i činjenica da će se na taj način, tvrde stanari, nepopravljivo narušiti vizura tog dijela grada. Zbog svega toga poslat će zahtjev Gradu da zaustavi izgradnju nebodera.

Temelji zgrade

- Odluka o gradnji donesena je bez da se pitalo gradsku četvrt Trnje ili mjesni odbor Vrbik. Pun mi je kufer toga da se privatni interes predstavlja kao javni, a on to nije. Nema nijednog razloga da se ova zgrada gradi. Već 15 godina pričaju nam o produžecima ulica u našem kvartu koji nikad nisu sagrađeni, a sad misle napraviti zgradu 15 metara od raskrižja na kojem svakoga dana vlada prometni kolaps. Ne izazivajte nas s Vrbika, jer nam je dosta - poručio je Pero Kovačević, član vijeća gradske četvrti Trnje.

Izgradnji se protivi i Vedran Ivanković s Arhitektonskog fakulteta. On tvrdi kako je, za početak, vrlo nejasno zašto tijekom verifikacije programa za natječaj nije bilo adrese na kojoj se objekt gradi, nego je bila navedena samo katastarska čestica.

- To je vrlo indikativno, jer je netko očito želio da nitko ne primijeti o čemu se radi. Da se u objavi verifikacije projekta nalazila adresa, svi bi se odmah digli, a ovako je trebalo neko vrijeme. Osim toga, verifikacija je napravljena u samo tri tjedna, što je neobično brzo, zbog čega zaista ostaje sumnja - smatra Ivanković.

Protiv izgradnje su i stanari takozvane Avijatičarske zgrade, uz koju bi trebao niknuti neboder. S obzirom na blizinu buduće zgrade, neki od njih se boje kako bi se mogla ponoviti situacija kao u Kupskoj ulici, kada je gradilište progutalo dio ulice. Stanare to posebno brine jer, kažu, postoje indicije da je već počelo slijeganje terena, zbog čega su počeli ulagati u obnovu temelja zgrade.

Tri tjedna

- Pisali smo već svim gradskim institucijama, no nije bilo reakcije. Ova lokacija je protuzakonita iz niza razloga, a među njima je i činjenica da je propisani razmak između zgrada zbroj polovice njihove visine i još pet metara na taj zbroj. Zbog toga je i sagrađen paviljon - tvrdi Gordan Vrban, predstavnik stanara.

Na Facebooku je pokrenuta grupa “Ne damo Rašicu”, koja okuplja 500-tinjak građana. Svi oni smatraju kako bi se nekadašnji paviljon Jadranfilma, kojeg potpisuje Božidar Rašica, trebao ostaviti u stanju u kakvom jest. Podsjetimo, projekt je verificiran 23. siječnja, nakon što je 4. siječnja Izmjenama i dopunama GUP-a nekad zaštićena zapadna zona Ulice grada Vukovara postala zona visoke izgradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:03