NOVE TERASE

GRAĐANI SE PITAJU: HORVATINČIĆ ĆE NATKRITI CIJELI CVJETNI TRG? Postavljanje masivne metalne konstrukcije izazvalo zgražanje: 'Ovo je kao šaka u oko'

 Hanza Media

Oko tri metra visoka, gotovo 30 metara dugačka i još tri metra široka masivna metalna konstrukcija zauzela je dobar dio Cvjetnog trga.

Građani su u utorak začuđeno prolazili pokraj metalnih stupova koji su se pojavili preko noći, pokušavajući shvatiti o čemu se radi. Prolazili bi kroz skučen prostor između stupova, misleći da se radi o nekakvoj privremenoj pozornici. Tek kada bi pitali radnike koji postavljaju konstrukciju o čemu je riječ, doznali bi da se radi nova, natkrivena terasa.

Zaklanja pogled

- Ovo je užas. Blokirali su klupicu, smanjili prostor za šetanje i ako se ovako nastavi, izgubit ćemo svoj Trg - kaže Nikola Sertić. S njime se slažu i mnogi drugi građani, koji smatraju da će buduća terasa potpuno narušiti ravnotežu prostora na Cvjetnom trgu. Terasa se nalazi između spomenika Petru Preradoviću i pravoslavne crkve, a pripada još neotvorenom restoranu i caffe baru My Way koji je u vlasništvu Centra Cvjetno, odnosno Tome Horvatinčića.

Radi se o dvije terase - jedna je ispred samog kafića, a druga na javnoj površini trga, točno ispred najduže gradske javne klupe. Novi projekt širenja na javnu površinu Cvjetnog trga razbjesnio je brojne građane, koji su jedva prolazili pokraj velebne konstrukcije, fotografirali ju i onda međusobno komentirali kako tu uopće ne pripada.

- Terasa je došla kao šaka u oko. Zaklanja pogled na pravoslavnu crkvu koja je kulturni spomenik, a oblik instalacije pokazuje da nije privremena, nego da je planirana za stalno. Zar će turisti u budućnosti fotografirati terase - ljutito je zapitao prolaznik Marin Stjepčević.

Građanima je zbog dviju novih terasa ostalo jedva dva metra za prolaz, a u slučaju požara ili neke druge nesreće, upitno je bi li vatrogasno vozilo ili Hitna pomoć mogli do unsrećene osobe na Cvjetnom trgu.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić potvrdio je da Hoto centar d.o.o ima dozvolu za postavljanje dviju montažno-demontažnih nadstrešnica pergola, učvršćenih u dva montažno-demontažna podesta s ogradom, na Trgu Petra Preradovića.

Ograda crkve

“Nadstrešnice se postavljaju prema arhitektonskom projektu koji je izradila tvrtka Conar d.o.o. te je, sukladno njemu, ostavljen prolaz između pergole i ograde crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg u širini od 180 cm, tako da se ne ometa slobodno kretanje građana plohom Trga”, stoji u odgovoru Grada.

Iz Gradskog ureda za komunalno redarstvo poručili su kako u postavljanju spomenutih terasa nema ničeg spornog. Sve je, dodaju, napravljeno u skladu s pravilima.

- Radilo se prema natječaju, a terase će biti vrlo lijepe i elegantne. Strašno je kako ljudima sve smeta - rekli su iz Ureda.

Premda u Gradu kažu da je objekt čije su postavljanje odobrili montažni, građevinski stručnjaci tvrde da je ipak riječ o građevini pričvršćenoj za tlo. S obzirom na to, trebala bi biti postavljena prema odredbama Zakona o gradnji.

Dokumenti

- Odredbe su jasne: bez građevinske dozvole mogu se postaviti objekti za kratkotrajne događaje, poput sajmova ili izložbi, koji traju do 90 dana. Dozvola nije potrebna ni za nadstrešnicu površine do 15 četvornih metara koja je odvojena od glavnog objekta. Treća je iznimka pomoćni objekt površine do 50 kvadrata, koji mora imati glavni projekt i biti na istoj čestici kao i građevina. No, zgrada i Trg nisu ista građevinska čestica - kaže građevinski vještak Žarko Željko.

Dodaje i kako je građevinska dozvola jedan od dokumenata koji se izdaje nakon što se utvrdi da objekt neće, primjerice, smetati normalnom kretanju pješaka ili dolasku vozila Hitne pomoći ili vatrogasaca. No, ako se ta dozvola ne izda, znači da nadležne institucije nisu proučile sve detalje te da je moguće da neki objekt ometa normalno funkcioniranje ulice ili trga.

Tvrtka Conar d.o.o. radila je cjelokupni projekt preuređenja Cvjetnog trga za Tomislava Horvatinčića.

Jedan od prvih koji je reagirao na postavljanje glomazne konstrukcije je Saša Šimpraga, analitičar prostora i voditelj platforme 1postozagrad.

- Dio Cvjetnog trga ispred najveće i popularne javne klupe treba biti slobodan tj. tamo nije mjesto terasama kafića, a jedan od razloga je i što terasa na toj lokaciji blokira pristup hitnim službama. Platforma 1postozagrad će, osim zahtjeva za uklanjanje terase, ovaj put zatražiti i ostavku predsjednika i članova Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina s obzirom na to da je iz njihova rada očito da se radi o skupini koja u potpunosti ignorira javni interes i aktivno doprinosi uništavanju Zagreba - rekao je Šimpraga.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreb Rene Lisac naglasio je kako treba pronaći mjeru između uspješnog komercijalnog gospodarenja prostorom i ne prelaženja prostornih, funkcionalnih i vizualnih kapaciteta prostora.

- Nove montažne konstrukcije u određenoj mjeri mijenjaju vizure i identitet prostora, posebno ako budu imale zatvorene bočne strane: vizura na crkvu, vizura pri sjedenju na klupama, prilaz Trgu iz Ilice...

Javna površina

Komercijalno mjesto za sjedenje dobiva prioritet u odnosu na javno dostupnu klupu i javni život na Trgu. Ambijent Trga, koji ga čini toliko privlačnim za zadržavanje, osim vizura na crkvu i ostale zgrade također je i pogled na život koji se na njemu odvija - ljude koji sjede na klupi uz crkvu, naslonjeni su u razgovoru na ogradu, slobodno šeću ili bilo kako borave na Trgu bez potrebe da budu dio ugostiteljske ponude - smatra Lisac.

Podsjetimo, prije tri godine stotinjak građana odlučilo je “probiti” se do javnih klupa koje su bile zakrčene terasama, a ove godine će, kažu, pokušati isto.

U 18 sati danas na Cvjetnom trgu organizirano je, kako kažu, zajedničko ometanje radova, odnosno najavili su da će sjediti na klupi pokraj crkve, parkirati bicikle na stupove od buduće terase te prolaziti kroz konstrukciju kako bi upozorili javnost i nadležne na stalno širenje terasa po javnim površinama.

Na skupu se okupio manji broj građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:25