PREDLAŽU POVLAČENJE PRIJEDLOGA

Gradska skupština prihvatila prijedlog zaključka oporbenih klubova o 'lex šerif'

Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine
 Damjan Tadić / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova prihvatili zaključak oporbenih klubova zastupnika kojim se protive izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kolokvijalno poznatog kao 'lex šerif', kojim se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika ako u zakonom određenom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun.

Za usvajanje prijedloga zaključka glasalo je 25 zastupnika, protiv devet, a suzdržano je bilo deset zastupnika.

Predlagači zaključka - Klub zastupnika lijevog bloka, Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a i Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez smatraju da izmjenama zakona općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela gube ključnu polugu kontrole izvršne vlasti koju im daje mogućnost odbijanja proračuna. Upozoravaju da se time ozbiljno ugrožava demokracija na lokalnoj razini.

Smatraju da su izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi protivne interesima građana jer se značajno ograničava mogućnost predstavljanja njihovih potreba i interesa putem njihovih izabranih zastupnika u Skupštini.

U zaključku predlažu Skupštini da pozova Vladu da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure i u potpunosti odustane od ovakvih izmjena jer "osiguravanje kontinuiteta i političke stabilnosti koje se navodi u obrazloženju izmjena ne može biti opravdanje za slabljenje uloge demokratski izabranih predstavnika građana".

Vlada je prošli tjedan u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Mišić: Ovaj zakon slobodno bi se mogao zvati 'lex Bandić'

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ustvrdio je da bi se ovaj zakon, kolokvijalno poznat kao 'lex šerif' slobodno mogao nazvati i 'lex Bandić'. "Ostavlja se dojam kako je ovaj zakon pisan u korist određenih pojedinaca koji radi svoje vlastite pozicije cijelu Hrvatsku stavljaju u podređeni položaj", kazao je.

Podsjetio je na situaciju u Saboru kada je bila rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću i izbor novog predsjednika Sabora. "S obzirom na tanku većinu koju su vladajući imali, zastupnici koji su pod izravnom kontrolom Bandića dali su glas vladajućoj stranci. Ostavlja se dojam da ovim zakonom Vlada želi vratiti uslugu Bandiću i osigurati mu nesmetano vođenje Zagreba", ustvrdio je Mišić.

"Jedini zakon koji je zaslužio svoje ime je 'lex Perković' kojeg je donijela vaša većina", odgovorio mu je HDZ-ov gradski zastupnik Drago Prgomet. "Kada govorimo da smo kao većina utjecali na određenu odluku, onda je to pritužba, ucjena, trgovina. Kada ste vi na vlasti, onda je to dogovor i koalicija", ustvrdio je.

Tomašević: Ukolikopredstavnička tijela ne mogu kontrolirati trošenje novca od strane Gradske uprave, onda Skupština nema smisla

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) ustvrdio je da ukoliko predstavnička tijela ne mogu kontrolirati trošenje novca od strane Gradske uprave, natjerati Gradsku upravu da se drži proračuna i onih projekata za koje su zastupnici digli ruku, onda Skupština jednostavno više nema smisla.

"Ukoliko ovakav 'lex šerif' ide dalje i prođe u saborskoj proceduri, nažalost će se cijela Skupština pretvoriti u mašinu za glasanje i dizanje ruku i neće više imati ni one male poluge za kontrolu Gradske uprave i to će zapravo biti jedan zadnji čavao u lijesu lokalne demokracije, kako u Zagrebu, tako i u Hrvatskoj", poručio je Tomašević.

I gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš smatra da će se donošenjem 'lex šerif' zastupnici u Skupštini 'pretvoriti u dizače ruke'.

"Gradonačelnik će moći predvidjeti proračun kakav god hoće i za to neće odgovarati nikome. Odgovarat će eventualno za četiri godine našim sugrađanima, a znamo kako izgledaju izbori u Zagrebu", kazala je.

Gradska zastupnica Sandra Švaljek (Nezavisna lista Sandre Švaljek) podsjetila je da su ove izmjene zakona doživjele kritike od strane poznavaoca lokalne i regionalne samouprave, ustvrdivši da se ne bi smjeli oglušivati o riječi poznavatelja struke.

Neovisni za Hrvatsku podupiru prijedlog zaključka

Iako su dio vladajuće većine u Skupštini, Klub gradskih zastupnika "Neovisni za Hrvatsku" poduprli su prijedlog zaključka oporbenih klubova zastupnika.

Tomislav Jonjić (Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku) najavio je da će poduprijeti prijedlog zaključka, istaknuvši da on nema pravnu već političku razinu. Ustvrdio je da će usvajanje izmjena zakona neminovno dovesti do brzog i žurnog postupka promjena statuta i poslovnika Skupštine, koji, po njegovom mišljenju, ovakav kakav je sada - daje popriličan broj faraonskih ovlasti gradonačelniku. "To je nešto o čemu treba voditi računa kada ćemo raspravljati o statutu i poslovniku", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:40