USVOJILI ZAKLJUČAK

GRADSKI ODBOR ZA PROSTORNO UREĐENJE TRAŽI HITNU OBUSTAVU RADOVA NA TRGU ŽRTAVA FAŠIZMA 'Ne smiju se nastaviti dok se ne provede stručna rasprava'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Odbor za prostorno uređenje Grada Zagreba u Skupštini Grada Zagreba na svojoj je sjednici u četvrtak većinom glasova zatražio hitnu obustavu radova na preuređenju Trga žrtava fašizma.

- Radovi se ne smiju nastaviti sve dok se ne provede stručna i javna rasprava o projektu "Pješački centar izvrsnosti" i provedu konzultacije s Vijećem gradske četvrti Donji Grad - rekao je Tomislav Tomašević, član Odbora i predsjednik stranke Zagreb je naš!

Odbor je ovakav zaključak donio s 3 glasa za, jednim protiv i jednim suzdržanim, a sada bi se o tom zaključku trebala izjasniti gradska uprava.

Ovo je još jedan udarac preuređenju Trga protiv kojeg su do sada ustali struka, oporba i dio građana. Zadnja reakcija došla je iz Udruženja hrvatskih arhitekata u kojoj su osudili radove i tražili njihovo zaustavljanje.

- Nakon više dopisa raznih stručnih i društvenih aktera i događanja na samom terenu, gdje gradska uprava unatoč svim utemeljenim argumentima nastavlja s djelovanjem koje je počelo nagrizati i sam osnovni koncept zaštićenog kulturnog dobra (uklanjanje izvorne građe) Predsjedništvo UHA-e smatra da je situacija prešla granicu unutar koje reakcija ima određeni stručni standard stoga je u glavnom fokusu ovog priopćenja politički problem koji uvjetuje gluho izvođenje radova - rekli su u Udruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:36