SPORNI POSJET PALME

HASANBEGOVIĆ OD BANDIĆA, SVOG KOALICIJSKOG PARTNERA, ZATRAŽIO ISPRIKU Primio je čovjeka koji je prije dva tjedna junakom proglasio vukovarskog krvnika

Zlatko Hasanbegović
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak popodne je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak, 12. studenoga.

Pred zastupnicima su bile preostale 23 točke od njih 44, koliko ih je na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, koja je počela 30. listopada, no zastupnici danas nisu odradili niti jednu.

Sjednica je počela stankom jer je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) od gradonačelnika Milana Bandića zatražio da se Zagrepčanima ispriča zbog prošlotjednog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, zaprijetivši napuštanjem sjednice ukoliko isprika izostane.

"U znak prosvjeda zbog ovog gradonačelnikovog moralnog i političkog ispada, Klub Neovisni za Hrvatsku traži gradonačelnikovu ispriku građanima Zagreba, a ukoliko ona izostane napustit će današnju sjednicu Skupštine. Gospodo i gospođe zastupnici iz većine, iz skupštinske oporbe imate kvorum, presložite se u hodu i nastavite s radom. Spasiba", rekao je Hasanbegović.

Naglasio je kako je Marković Palma, manje od dva tjedna prije nego što će u Zagrebu "prodavati jugoslavensku pomirbenu pozu", u Jagodini srbijanske generale i admirale proglasio nacionalnim junacima te pravednicima koje je Haag osudio kao nevine žrtve.

"Tko su ti generalski vitezovi kojima se obratio Palma? Među ostalima, general Vinko Pandurević, osuđeni zapovjednik Mladićeve vojske za sudjelovanje u srebreničkom genocidu, general Vladimir Lazarević osuđen za deportacije i zločine nad kosovskim Albancima, i na kraju vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin", izjavio je Hasanbegović.

Nakon stanke, Odbor za Statut, Poslovnik i propise donio je mišljenje da stanka koju su zatražili Neovisni nije bila opravdana, jer se radilo o tematici koja nema veze s točkama sjednice Skupštine.

Nakon toga Klub BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke - Reformista te Klub zastupnika lijevog bloka zatražio je stanku kako bi razmotrili stajalište Odbora za statut.

Kada su se zastupnici vratili u klupe, predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić utvrdio je da su prisutna 22 zastupnika i da nema kvoruma za nastavak sjednice.

Nastavak sjednice Gradske skupštine najavljen je za idući ponedjeljak, 12. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:47