Helidrom na tornju odmah ispod oblaka

Jedan od najviših poslovnih tornjeva u Europi, sa čak 50 katova, u kojem će biti hotel, wellness centar, poslovni prostori, kongresne dvorane, zdravstveni centar i helidrom na vrhu, sljedeće će se godine početi graditi u Zagrebu na Ljubljanskoj aveniji kod Španskog. Novi će toranj biti najviši u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi, a cijela investicija stajat će oko 100 milijuna eura.



Zagrebačko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je jučer Program za javni urbanističko-arhitektonski natječaj koji će uskoro raspisati Društvo arhitekata. Kako je ispričao Josip Komar iz tvrtke Fonem nekretnine, koja je naručitelj natječaja i investitor projekta, radi se o vrlo ambicioznom projektu koji će biti realiziran u suradnji s međunarodnom tvrtkom Collins Interational.



- GUP-om i Programom natječaja dozvoljena je gradnja 50 katova i toliko ćemo ih sagraditi jer takav toranj nedostaje Zagrebu. Poslovni prostori bit će smješteni od 30. do 49. kata, a na nižim će katovima biti hotel sa 250 soba - ispričao je Josip Komar.



Hotel će imati 4 ili 5 zvjezdica, a nosit će ime poznatog svjetskog lanca. O kojem se lancu radi, Komar nije htio otkriti dok arhitektonski natječaj ne bude završen. Za poslovne prostore već su neke tvrtke iskazale interes, zasad usmeni, a Josip Komar smatra da je to zbog atraktivne mogućnosti da im ured bude na, primjerice, 45. katu. Sadržaji će biti na površini od 5600 četvornih metara, a gradit će se i do pet podzemnih etaža gdje će biti garaže. Novi će toranj biti prva energetski štedljiva zgrada.



Inspiraciju našao u Dubaiju



Tvrtka Fonem nekretnine surađuje s partnerima iz inozemstva pa je, putujući po svijetu, Josip Komar i dobio inspiraciju za ovaj ambiciozni projekt. Kako je rekao, oduševili su ga tornjevi Dubaija. Jedan od njih, Alhamra Tower, dao mu je ideju da bi se i u Zagrebu moglo napraviti nešto slično.




Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54