ČEKAJU ČIŠĆENJE

Iz ove su se kućice nekad prikazivali filmovi na glavnom trgu

 

Na vrhu Harmice, zgrade na samom Trgu bana Josipa Jelačića, srušila se u potresu kućica iz koje su se nekad na glavnom zagrebačkom trgu prikazivali filmovi.

Zidovi te kućice, slikovito rečeno, doslovno vise s te zgrade, a rasuli su se po cijeloj terasi na vrhu kuće. Prilikom urušavanja kućica je povukla i zidove dijela jednog stana na četvrtom katu te zgrade, a njegovi stanari ostali su bez krova nad glavom.

Urušene dvije sobe

- Kako se srušila ta kućica povukla je i zid našeg stana, te su se urušile dvije sobe. Isto tako više ne možemo od tih ruševina ni doći do stana. Mi smo to prijavili, i odselili kod obitelji - govori nam Siniša Stanzer koji je u tom stanu živio s majkom.

Prizor urušene kućice djeluje prilično dramatično, a Stanzer govori da zazire od toga da uopće otvori vrata koja vode do njegova stana kako se ne bi sve dodatno urušilo.

- To je prijetnja i za prolaznike jer se kućica urušila direktno na svjetlarnik za kojeg me strah da ne popusti i padne na nekoga dole, jer to je prolaz između Trga i Dolca - kaže Stanzer, dodajući da je jučer obišao zgradu, ali nije uočio da se išta radi te nije naišao na nikoga. Zgrada, doznajemo, nema predstavnika stanara te su stanari pojedinačno prijavljivali posljedice potresa.

Riječ je o zgradi u kojoj se na prvim katovi nalaze prostorije Općinskog državnog odvjetništva, a na trećem katu su privatni stanovi koji su uglavnom pretvoreni u apartmane za iznajmljivanje. Jedan od iznajmljivača nam je kazao da kod njih u stanu nije bilo nikakve štete.

Iselili se

Posljedice potresa na samoj zgradi izvana nisu uočljive, ali iznutra je vidljivo da je potres pogodio zgradu, a na spomenutoj terasi prizor je dosta dramatičan. Preostali stanari koji žive u zgradi i s trećeg kata su se iselili nakon potresa jer ih, govore mi, strah da se sve to ne uruši.

- Uzela sam nešto odjeće i otišla. Sad sam kod rodbine. Ne znam uopće što se događa. Nitko nam se još nije obratio niti rekao kad bi se to moglo ukloniti - rekla nam je jedna stanarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55