POVIŠENE VRIJEDNOSTI

IZDANO NOVO UPOZORENJE ZAGREPČANIMA ZBOG ZAGAĐENJA ZRAKA Evo što poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 15.01.2020. u 13:08

Zagreb, 201219.
Maglovito jutro nad zapadnim dijelom grada.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

arhiva

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

"Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3", stoji u priopćenju Ravnateljstva.

Izdali su preporuke za osjetljive skupine građana Zagreba u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

"Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl", stoji u priopćenju.

Osim toga savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo