MUZEJI IZVAN MUZEJA

IZLOŽBA NA TRGU Replika dinosaura iz Istre, etnološka kapa, Trencov vodič po MUO i odjeća bana Jelačića

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Kako dodatno približiti muzeje široj publici tema je manifestacije Muzeji izvan Muzeja jučer otvorene na Trgu bana Jelačića, a koja će se moći posjetiti sljedećih tjedan dana. U drvenoj skulpturi-instalaciji u obliku golemog gnijezda, otvorenoj za sve prolaznike, predstavlja se, sedam zagrebačkih muzejskih institucija i jedna gostujuća.

Projekt su osmislile više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić te umjetnik Nedjeljko Mikac, a projekt otvaraju zajednički ovaj muzej i Turistička zajednica grada Zagreba.

Muzeji izvan muzeja održavaju se drugu godinu prošle ih je godine posjetilo, kako kažu, dvadeset tisuća ljudi. Ove godine sudjeluju Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Etnografski muzej te Muzejski dokumentacijski centar, te, gostujući Muzej Radboa iz Radoboja.

Damjan Tadić / CROPIX

Kapa dolje!

Najveća ovogodišnja atrakcija po svoj je prilici replika dinosaura iz skupine Theropoda, za kojeg se vjeruje da je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom, uz njih su izloženi modeli krednih riba i guštera iz krednog mora. Repliku je izradio kipar Marin Marinić u suradnji s s prirodoslovnim stručnjacima.

Podsjetimo kako se do 2022. godine planira dovršenje novog HPM-a, po koncepciji Gorana Rake iz Radionice arhitekture i Vanje Ilić, pa je ovo i svojevrsni uvod. Sada, na Trgu, mogu se vidjeti i izložbe, osim dinosaura, “Koralj izvađen iz mora” te izložba “Najsmrtonosnije životinje na Zemlji/komarci”. Etnografski muzej, pak, na Trgu bana Jelačića predstavlja izbor različitih pokrivala za glavu, koji na izložbi pod nazivom “Kapa dolje!”.

Iz MUO se među ostalim predstavljaju knjigom “Vodičem po muzeju” koju je ilustrirao Milan Trenc, a čija je autorica Maline Zuccon Martić. Ima nekoliko zgodnih detalja, primjerice, nacrtan je prizor dva miša koja razgovaraju uz sliku koju grickaju: “Izvrstan mi je ovaj muzej”, dok drugi odgovara: “Ja bih rekao delikatesan”. Kako kažu, cilj je programa demistificirati ustanovu i privući novu muzejsku publiku, što se poklapa s konceptom programa Muzeji izvan Muzeja.

Željko Puhovski / CROPIX

Kuća lutaka

Riječima Ive Novak, Voditeljice pedagoškog odjela Muzeja za umjetnost i obrt: “Izložba je vesela, duhovita, kaotična... Ukratko, želja nam je da se posjetitelji osjećaju kao da su ušli u Malininu i Milanovu knjigu”. Iz MUO imaju i nekoliko radionica, primjerice “Kuća lutaka“ osmišljena je u svrhu upoznavanja Zbirke namještaja u Stalnom postavu, gdje sudionici izrađuju minijaturni namještaj od valovitog kartona.

MSU je osmislio program povodom desete obljetnice preseljenja u novu zgradu u Novom Zagrebu, organizirali su izložbu o arhitekturi zgrade Muzeja nastale prema projektu Igora Franića te radionice o arhitekturi MSU-a za djecu i mlade.

Arheološki muzej izlaže replike nekih najvažnijih spomenika od pretpovijesti do srednjega vijeka koji se čuvaju, kao što su tzv. Vučedolska golubica, Lumbardska psefizma, glava djevojke, “Solinjanka”, vjerojatno portret carice Plautile i sl. Iz Hrvatskog povijesnog muzeja navode: “Muzej čuva nekoliko stotina raznovrsnih predmeta iz ostavštine obitelji Jelačić, od kojih ćemo neke ovom prigodom izložiti, kao što je odora bana Jelačića”.

Iz MDC-a izlažu plakate Borisa Ljubičića nastale uz Međunarodni dan muzeja.

Fosilna flora

Program “Pišem ti pismo…” Tehničkoga muzeja Nikola Tesla obilježava Svjetski dan pisanja pisama. Veliki dio muzejskih predmeta koji se predstavljaju pohranjen je u muzejskoj čuvaonici, te je samo povremeno dostupan široj javnosti, poput automatske mehaničke olovke.

Iz ovog muzeja kažu: “Sastavni dio programa su radionice cilj kojih je potaknuti javnost na razmišljanje o vještini pisanja rukom, posebice pisanja pisama, u suvremeno doba digitalne demencije koje obilježava gotovo isključivo digitalna/virtualna komunikacija, čime čak i razgovor sve više postaje komunikacijska metoda iz nekih prošlih vremena, zamijenjena tipkanjem”. Muzej Radboa “predstavlja jedno do najbogatijih svjetskih nalazišta fosilne flore te fosilnih kukaca, riba i školjkaša koji potvrđuju da je ovdje nekad bilo Panonsko more”.

Prilika za upoznavanje turista i građana s baštinom

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, smatra da Muzeji izvan muzeja na originalan, drugačiji i inovativan način stvaraju priliku za upoznavanje stanovnika Zagreba te posjetitelja i turista s bogatom muzejskom baštinom. Kako je rekla na jučerašnjem otvaranju: “Zahvaljujem kolegicama koje su predložile ovaj projekt.

Već dulje vrijeme radimo na njemu, prvi put smo ga pokazali prošle godine na nešto skučenijem prostoru Europskog trga. Zahvaljujem i gradonačelniku Bandiću da nam je dao ovaj prostor. Muzeji vas pozivaju da ih otkrijete i na njihovim matičnim lokacijama”.

Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja, manifestaciju vidi i kao sjajnu priliku kojom se prezentira muzejska djelatnost u kulturnoj i turističkoj ponudi Zagreba. O konceptu je govorila Katarina Krizmanić. Izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:13