DJEČJI VRTIĆ BAJKA

Jedini u Zagrebu imaju terapijskog psa koji sve klince potiče na integraciju: Labradorica Aba u vrtiću pomaže i djeci s autizmom

 
 Neja Markičević / CROPIX

Rođenje zdrave djevojčice za njih je bio bajkovit trenutak. Radovali su se svakoj sekundi njezina odrastanja, a Višnja je uredno napredovala u svakome smislu.

Sve do svoga drugog rođendana. Tada je utonula u svijet poremećaja iz autističnog spektra. Prestala je govoriti, odazivati se na ime, pokazivati prstićem što želi, tražiti zajedničku igru. Svoje roditelje više nije gledala u oči i smiješila se.

Pas motivator

- Nakon početnog šoka i neznanja, krenuli smo u potragu za odgovorima preko dijagnostike SUVAG-a i ERF-a kako bismo razumjeli problem i pokušali ga ublažiti. Nakon neuspješnog pokušaja upisa u redovne vrtiće, prijavili smo se u posebni program Bajke, za koji smo s više strana čuli da je kvalitetan. Nakon dvije godine rada u grupi Tigrići s najstrpljivijim tetama Ivom i Sandom, naša Višnja pokazala je znatan napredak i dobila dobre temelje za mogućnost integracije u redovite programe. S osmijehom je počela odlaziti u skupinu, a nerijetko je htjela ostati u vrtiću kada bismo došli po nju. Već smo to smatrali golemim uspjehom. A uspjesi su se samo nizali. Samostalno hranjenje i odlazak na toalet bilo je nešto što u tom trenutku nismo ni očekivali da Višnja može naučiti, jer su naši kućni pokušaji bili bezuspješni. Korisni su nam bili i sastanci grupe podrške za roditelje. Društvo bi tome trebalo težiti, integraciji, a ne izolaciji osoba s posebnim potrebama - ispričali su svoje iskustvo Ljubica Jerković Santo i Kristian Santo, čija je kći prije nekoliko godina završila poseban program za djecu s elementima autizma u dječjem vrtiću Bajka.

Zagreb, 231017. 
Vrtic Bajka je jedini u Zagrebu koj ima terapijskog psa za rad sa djecom.
Ravnateljica vrtica Vesna Hrvoj vlasnica je labradorice Abe.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Jedini je to vrtić u gradu koji već osam godina provodi posebni program, a danas ima čak četiri skupine po petero djece s autizmom koja se pripremaju za integracijsku nastavu. No, nije to jedina stvar po kojoj su jedinstveni u Zagrebu. Naime, jedini su vrtić koji na raspolaganju ima terapijskog psa - trogodišnju crnu labradoricu Abu.

Za nju kažu da je pas motivator i prava ambasadorica socijalizacije. Od ukupno 800 djece raspoređenih u 34 skupine u nekoliko područnih objekata vrtića Bajka, čak ih je tristotinjak s posebnim potrebama. I svima je osmijeh od uha do uha kada Aba uđe u prostoriju.

Prvi osmijeh

- Labradorica je bila na socijalizaciji kod jedne obitelji kako bi čuvala i upozoravala na dijabetes i hipoglikemiju njihove djevojčice. Aba je dobro obavljala svoju zadaću, ali ju je obitelj iz nekih svojih razloga nakon mjesec i pol vratila. S obzirom na to da ja već deset godina surađujem s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, odlučila sam Abu dovesti k nama u vrtić. I bio je to pun pogodak - objašnjava ravnateljica DV-a Bajka Vesna Hrvoj.

Grad Zagreb im je dao, kaže, punu potporu za to i labradoricu su počeli trenirati za rad s djecom. Uz Abinu su pomoć, dodaje, kod djece s autizmom postigli zadivljujuće rezultate koje inače uz stručnjake terapeute vjerojatno ne bi u tako kratkom roku postigli kroz verbalne naloge ili motivaciju.

- Imamo klince koji su se prvi put nasmiješili nakon nekoliko susreta sa psom. Neka djeca s autizmom teško govore i senzorički su osjetljiva, ali već nakon 7 do 8 sati po pola sata s Abom, svladali su poligon za tjelesni odgoj, što je dotad bila gotovo nemoguća misija. Aba bi na poligonu išla ispred svih, pa bi je klinci slijedili i provlačili ispod prepreka - kaže ravnateljica i dodaje da će se idući mjesec otvoriti novi područni objekt vrtića u Vrbanima, a time i još jedna skupina za djecu s autizmom.

Liste čekanja

Imaju i listu čekanja na desetke roditelja koji žele svoju djecu s posebnim potrebama upisati kod njih, upravo zbog programa koje provode.

- Prije deset godina omjer je bio jedno dijete s autizmom na njih tisuću, dok je danas taj omjer jedno dijete s autizmom na njih 80. Dakle, osjetno se povećao broj. Žao nam je što smo jedini vrtić koji provodi ovakve programe, ali trudimo se i pokušavamo se širiti koliko možemo - poručila je ravnateljica Vesna Hrvoj.

Posebni po tome što rade u smjeni do 21h

Vrtić Bajka također je jedini u gradu koji radi u smjenama, što uvelike olakšava situaciju brojnim roditeljima. Postoji smjena od 11 do 21 sat, do kada mogu ostati djeca roditelja koji uglavnom rade u uslužnim djelatnostima ili su samohrani roditelji. Osim toga, s jednom tvrtkom koja se nalazi u neposrednoj blizini rade na principu javno-privatnog partnerstva, pa njihovi klinci, raspoređeni u dvije posebne grupe, u vrtiću borave od 7.30 do 18. 30 sati, imaju svoje odgajatelje i prehranu, a sve to dijelom financira spomenuta tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:33